
Sestavine
- 2 podolgovati šalotki
- 2 žlički rastlinskega olja
- 200 g kodrolistnega ohrovta
- 4–6 rezin pršuta
- 3 stebla zelene
- tanke rezine ovčjega sira, ko postrežemo (po želji)
mandlji
- sol
- 2 žlici celih blanširanih mandljev
- ½ žličke rastlinskega olja
- velik ščepec sladke dimljene paprike
preliv
- 2 žlici vinskega kisa
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlički dijonske gorčice
- ščepec sladkorja
- 2 žlici rozin
- poper

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 2 podolgovati šalotki
- 2 žlički rastlinskega olja
- 200 g kodrolistnega ohrovta
- 4–6 rezin pršuta
- 3 stebla zelene
- tanke rezine ovčjega sira, ko postrežemo (po želji)
mandlji
- sol
- 2 žlici celih blanširanih mandljev
- ½ žličke rastlinskega olja
- velik ščepec sladke dimljene paprike
preliv
- 2 žlici vinskega kisa
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlički dijonske gorčice
- ščepec sladkorja
- 2 žlici rozin
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Šalotki, narezani na kolobarčke, pomešamo z 1 žličko olja, pri tem kolobarčke ločimo med seboj, in razporedimo po velikem teflonskem pekaču. Pečemo 10 minut – vmes enkrat premešamo – oziroma dokler se ne začnejo mehčati in mestoma dobivati zlato rjavo barvo.
V veliki skledi zmešamo kis, olje, gorčico, sladkor, sol in poper. V ta preliv stresemo rozine in pustimo, da se namakajo. V manjšem pekaču pomešamo mandlje, olje, papriko in ščepec soli. Ohrovtovim listom odstranimo trdo osrednjo žilo in jih natrgamo. Z rokami enakomerno vtremo vanje 1 žličko olja in malo soli.
Pekač s šalotko vzamemo iz pečice. Primešamo ji ohrovt, oblikujemo v kupček in vrnemo v pečico, eno zarezo niže pa damo pekač z mandlji. Pečemo 7 minut, medtem premešamo ohrovt, tako da je ponekod hrustljav, drugod pa samo malce zmehčan.
Na servirne krožnike valovito naložimo pršut. Stebla zelene pravokotno na tanko narežemo. Ohrovt s šalotko in zeleno stresemo v skledo s prelivom in dobro premešamo. Naložimo na pršut ter potresemo z mandlji in po želji s tankimi rezinami ovčjega sira.