
Mehiška fižolova juha in hrustljave tortilje s feto
Mehiška fižolova juha in hrustljave tortilje s feto

Sestavine
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 čebula
- 1 žlička čilijeve omake (oz. po okusu)
- 500 g pasiranega paradižnika (passate)
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- 400-gramska pločevinka črnega fižola
- 400-gramska pločevinka rdečega fižola
- 200 g fete
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- 4 velike ali 8 majhnih pšeničnih tortilj
- pest koriandra, ko postrežemo
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 čebula
- 1 žlička čilijeve omake (oz. po okusu)
- 500 g pasiranega paradižnika (passate)
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- 400-gramska pločevinka črnega fižola
- 400-gramska pločevinka rdečega fižola
- 200 g fete
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- 4 velike ali 8 majhnih pšeničnih tortilj
- pest koriandra, ko postrežemo
Postopek
Čebulo sesekljamo, fižol odcedimo in splaknemo, česen pretlačimo. V veliki kozici segrejemo olje in pri srednji temperature pražimo čebulo 10 minut, da se zmehča. Vmešamo čilijevo omako, jušno osnovo, pasiran paradižnik in ves fižol. Solimo, zavremo in pustimo narahlo vreti 5 minut.
Medtem v skledo nadrobimo feto in jo premešamo s česnom. Porazdelimo po tortiljah, tako da prekrijemo polovico kroga, in potresemo z malce popra. Prazno polovico zapognemo čez nadev in nekoliko pritisnemo. Segrejemo suho ponev in v njej popečemo tortilje – nekaj minut po vsaki strani – da postanejo hrustljave, feta pa se stopi.
Juho nalijemo v skodele, potresemo z nasekljanim koriandrom in postrežemo s tortiljami.