© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Paradižnikova solata po špansko

S pršutom, ovčjim sirom in mandljevo-peteršiljevim prelivom

Paradižnikova solata po špansko

S pršutom, ovčjim sirom in mandljevo-peteršiljevim prelivom

Čas priprave 25 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
paradiznikova solata po spansko

Sestavine

  • 1,25 kg paradižnika različnih sort in barv (sobne temperature)
  • ½ rdeče čebule
  • 1,5 žličke sladkorja
  • sol
  • šopek peteršilja
  • 2 žlici šerijevega ali vinskega kisa
  • 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 majhen strok česna
  • 50 g praženih mandljevih lističev
  • 6 rezin pršuta
  • 75 g trdega ovčjega sira
  • oljčno olje za pokapanje
cimetove rolice

Popolne cimetove rolice

Dišeče, puhaste, mehke cimetove rolice 4. oktobra praznujejo svoj svetovni dan. Da bomo spekli res najboljše in popolne, lahko ta mesec pridno vadimo pripravo in peko. Z natančnim receptom bo uspelo tudi začetnikom.

Sestavine

  • 1,25 kg paradižnika različnih sort in barv (sobne temperature)
  • ½ rdeče čebule
  • 1,5 žličke sladkorja
  • sol
  • šopek peteršilja
  • 2 žlici šerijevega ali vinskega kisa
  • 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 majhen strok česna
  • 50 g praženih mandljevih lističev
  • 6 rezin pršuta
  • 75 g trdega ovčjega sira
  • oljčno olje za pokapanje

Postopek

1

Čebulo narežemo na zelo tanke rezine. Narežemo tudi paradižnike, ki smo jih pustili na sobni temperaturi, in jih skupaj s čebulo razporedimo po pladnju. Posolimo in posujemo s pol žličke sladkorja. Pustimo stati 10 do največ 30 minut in medtem pripravimo preliv.

2

Za preliv nasekljamo peteršilj, nato ga skupaj s kisom, oljčnim oljem, preostalim sladkorjem, česnom, polovico mandljev in ščepcem soli damo v multipraktik. Zmiksamo, da dobimo pestu podobno maso. Če je masa preveč gosta, lahko prilijemo malo vode.

3

Nastrgamo sir. Rezine pršuta položimo med čebulo in paradižnik, polijemo s prelivom in posujemo s preostalimi mandlji in sirom. Pokapamo z malo oljčnega olja in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Špinača z rozinami, pinjolami in drobtinami

Hitra in zdrava priloga se poda tudi k jedem z žara.

15 min
Enostavno

Soparjeni mošnjički z zeliščno skuto

Vaši gostje bodo osupli s temi mošnjički.

20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.