
Topinamburjeva juha s tartufovim oljem
Topinamburjeva juha s tartufovim oljem

Sestavine
- 50 g masla
- 2 čebuli
- 1 kg topinamburja
- 1 l piščančje jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- nekaj kapelj tartufovega olja
- 1 žlica oljčnega olja
- 80 g ostankov pečene goske, purana ali piščanca (po želji)
- sol
- tartufovo olje za pokapanje, ko postrežemo

To so razlike med vrstami jogurta
Spoznajte različne vrste jogurta – čvrsti, tekoči, grški, labneh ... Uporabite jih v kuhinji in odkrijte nove okuse z jogurtom v glavni vlogi.

Odlične ideje, kako uporabiti med v slanih jedeh
Čeprav se med v receptih običajno uporabi pri pripravi sladkih jedi kot bolj zdrava alternativa kristalnemu sladkorju, se odlično znajde tudi v slanih jedeh, pa naj gre za meso, omake, testenine ali solate.

To sta trenutno najbolj trendi pijači za večerna druženja
Ste se že vrnili s počitnic ali pa jih boste letos zaradi premalo denarja in preveč dela izpustili?
Sestavine
- 50 g masla
- 2 čebuli
- 1 kg topinamburja
- 1 l piščančje jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- nekaj kapelj tartufovega olja
- 1 žlica oljčnega olja
- 80 g ostankov pečene goske, purana ali piščanca (po želji)
- sol
- tartufovo olje za pokapanje, ko postrežemo
Postopek
Čebuli narežemo na rezine, topinambur olupimo in narežemo na koščke. V veliki kozici stopimo maslo. Na njem pražimo čebulo in topinambur kakih 10 minut oziroma dokler se ne zmehčata. Prilijemo jušno osnovo in zavremo, nato znižamo temperaturo. Juha naj narahlo vre 15 do 20 minut, da se topinambur popolnoma zmehča.
Vsebino kozice prelijemo v multipraktik, dodamo smetano in zmeljemo v kremno juho. Po okusu ji dodamo nekaj kapelj tartufovega olja in solimo. Prelijemo jo nazaj v kozico, da bo ostala topla (ali da jo bomo lahko pogreli pozneje).
V teflonski ponvi na srednji temperaturi segrejemo olje. Nanj stresemo na koščke natrgano meso in ga počasi pražimo, da postane hrustljavo in zlato rumeno.
Juho nalijemo v skodele in jo po želji pokapamo z dodatnim tartufovim oljem ter potresemo z zapečenim mesom.