Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Yuzu: sadež, ki je navdušil svet kulinarike


Urška Petelin
16. 6. 2025, 14.58
Posodobljeno
15:26
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Yuzu postaja zvezda vrhunske kulinarike in sodobne miksologije. S svojo posebno kombinacijo okusov in kompleksnih arom yuzu zlahka navduši.

yuzu
Shutterstock
Yuzu je izjemno aromatičen japonski citrus

Kaj je yuzu

Yuzu je starodavno japonsko citrusno sadje z izrazito aromo, ki po okusu spominja na križanca med limono, mandarino in grenivko, z rahlo cvetličnim, skorajda začimbnim priokusom. Čeprav je v Evropi šele v zadnjih letih začel osvajati pozornost, ima na Japonskem dolgo tradicijo, ne le v kuhinji, temveč tudi v kozmetiki in celo kopelih.

Yuzu ni limona

Yuzu (Citrus junos) sicer izvira s Kitajske, a so ga Japonci prevzeli in kulinarično povzdignili v enega najbolj cenjenih citrusov. Plod je zelo podoben limoni, a manjši, bolj okrogel ali rahlo sploščen, z grbinasto, debelejšo lupino, ki se pogosto uporablja kot aromatični dodatek.

Meso je sočno, vendar vsebuje veliko pečk, zato se yuzu pogosteje uporablja v obliki soka ali kot začimba – sveža ali fermentirana. Čeprav je yuzu kisel, njegova kislina ni tako ostra kot pri limoni.

Na pogled je yuzu sicer podoben limoni, ima izrazitejšo, večplastno aromo, ki ni samo kisla, ampak vsebuje tudi cvetlične, skorajda začimbne note. V primerjavi z limono, ki je bolj enodimenzionalno sveža in kisla, yuzu ponuja širši spekter okusov – od mandarine do grenivke – kar ga naredi bolj zanimivega za ustvarjanje kompleksnih jedi.

Kako uporabljamo yuzu

Yuzu je izjemno vsestranski. V japonski kuhinji je že dolgo prisoten v omakah, kot je ponzu (mešanica sojine omake, yuzu soka, riževega kisa in dashi juhe), v marinadah za ribe, pri pripravi sušija in sashimija.

Njegova svežina izjemno dobro dopolnjuje surove morske jedi, a se enako lepo znajde tudi v sladicah – denimo v panakoti, sorbetih, čokoladnih kremah ali tortah, kjer s svojo kislostjo uravnoteži sladkost.

V zadnjih letih pa je yuzu postal tudi stalnica v svetu koktajlov in brezalkoholnih pijač. Pojavlja se v gin tonikih, v kombinaciji z vodko, v fermentiranih yuzu tonikih in v sodobnih različicah limonad. Njegova aromatična kompleksnost mojstrom miksologije omogoča ustvarjanje pijač z globino, svežino in azijskim pridihom.

Iz yuzuja lahko pripravljamo zelo podobne stvari kot iz limone (le pri doziranju previdno, saj je okus yuzuja intenzivnejši) – gele, marmelade, kreme, sirupe in omake.

Poleg soka je izjemno cenjena lupina yuzuja, ki je polna eteričnih olj in zelo intenzivna. Lahko jo zmarznete in še zamrznjeno ribate v jedi.

Zakaj je yuzu postal tako priljubljen

Na porast priljubljenosti yuzuja vpliva več dejavnikov. Predvsem se je lepo znašel v globalnem trendu iskanja novih, edinstvenih okusov – še posebej takšnih, ki prihajajo iz azijskih kulinaričnih zakladnic. 

Tudi vse večje zanimanje za fermentacijo in azijske tehnike priprave hrane (kot sta miso ali kimchi) je v ospredje postavilo tudi sestavine, kot je yuzu.

A kar je res, je res: yuzu ima tako krasno aromatično kompleksnost, ki ponuja nekaj povsem drugačnega od znanih citrusov. Zato ga vrhunski kuharji in slaščičarji radi uporabljajo kot okus, ki preseneti.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.