
Juha s pečenim piščancem in zelenjavo
Juha s pečenim piščancem in zelenjavo

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 majhna čebula
- 2 stebli zelene
- 2 strta stroka česna
- 1,5 l vroče piščančje jušne osnove (lahko iz kocke)
- 150 g drobnih testenin
- 400 g mešane sezonske zelenjave, npr. beluši, grah, bučke, korenje …
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- pečene piščančje prsi
- velika pest bazilikinih listov
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
- nariban parmezan za posip

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 majhna čebula
- 2 stebli zelene
- 2 strta stroka česna
- 1,5 l vroče piščančje jušne osnove (lahko iz kocke)
- 150 g drobnih testenin
- 400 g mešane sezonske zelenjave, npr. beluši, grah, bučke, korenje …
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- pečene piščančje prsi
- velika pest bazilikinih listov
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
- nariban parmezan za posip
Postopek
Čebulo in stebelno zeleno drobno sesekljamo. V veliki kozici na šibkem ognju segrejemo olje in na njem pražimo drobno sesekljano čebulo ter drobno narezano stebelno zeleno 8 minut, da se zmehčata, a ne obarvata.
Dodamo piščančjo jušno osnovo, zavremo, nato dodamo testenine in kuhamo 2 do 3 minute. Dodamo na koščke narezano zelenjavo in nežno kuhamo še 5 minut, da se malo zmehča. Solimo in popramo, dodamo odcejen in oplaknjen fižol in piščanca, ki smo mu odstranili kožo in ga natrgali na koščke, ter kuhamo še nekaj minut.
Juho naložimo v skodele, pokapamo z oljčnim oljem in posujemo s parmezanom. Zraven ponudimo kruh.
Piščančja jušna osnova
Kosti pečenega piščanca ne zavržemo, ampak iz njih skuhamo jušno osnovo. Položimo jih v velik lonec, dodamo jušno zelenjavo (npr. čebulo, korenček, zeleno, kolerabo, por, cvetačo…), prelijemo s hladno vodo in segrejemo, da nežno zavre. Počasi kuhamo 2 do 6 ur – dlje jo kuhamo, okusnejša bo. Kuhano osnovo precedimo in jo shranimo v hladilnik za največ 3 dni ali pa jo zamrznemo – za juhe, rižote in druge jedi. (Na enak način skuhamo tudi jušno osnovo iz surovih piščančjih kosti.)