Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kremast, naraven in slasten: jagodni sladoled iz domače kuhinje


Metka McCully Žigon
16. 6. 2025, 07.10
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ta recept bo prišel prav vsem, ki nimate strojčka za sladoled. Naredili boste res slasten in kremast sladoled.

babicina shramba.jpg
Profimedia
Jagodni sladoled

Odkar sem ga začela delati sama, ga ne kupujem več, saj mi je »moj«  veliko bolj všeč. Zanj potrebujemo res malo sestavin in priprava je preprosta ter hitra. Cenovno pa na žalost nimamo dobička, ker če kupimo vse sestavine in jih primerjamo z najcenejšimi sladoledi iz trgovine, jim naš sladoled ni konkurenčen. Definitivno pa je bolj okusen in naraven kot kupljeni.

NAMIG

Po enakem receptu lahko pripravite tudi borovničev, malinov ali katerikoli drug sadni sladoled.

Sestavine

  • 500 ml sladke smetane
  • 250 ml kondenziranega mleka
  • 250 g svežih jagod (lahko tudi zamrznjenih)
  • 1–2 jušni žlici sladkorja
  • Po želji še:

- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta ali vaniljeve paste

- 1 bio limona

- 50 g mandljevih lističev (če vam je všeč, da je v sladoledu tudi kaj hrustljavega)

Priprava

1. Jagode operemo, očistimo in na grobo narežemo. V kozici ali ponvi jih na hitro podušimo skupaj s sladkorjem (10 minut). Če želimo, dodamo lupinico bio limone in limonin sok. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

2. Sladko smetano stepemo in nato vanjo vmešamo kondenzirano mleko. Po želji dodamo še vaniljev ekstrakt ali pasto in mandljeve lističe. Vlijemo v posodo za v zamrzovalnik, lahko uporabimo tudi plastično embalažo kakšnega kupljenega sladoleda. Sedaj vlijemo čez še jagodno zmes in jo na hitro vmešamo, da nastane marmoriran vzorec. Sama imam najraje, da se kremasti in jagodni del prelivata po plasteh, lahko pa jagodno zmes do gladkega zmešamo s smetano in kondenziranim mlekom v enotno roza kremo.

3. Pokrijemo in damo v zamrzovalnik čez noč ali vsaj za 7 ur. Pred serviranjem pustimo na sobni temperaturi 15 minut, da se malo zmehča.

Objavljeno v reviji Jana,  št. 23, 10. junij 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.