
Tulumbe
Tulumbe

Sestavine
- 250 g ostre moke
- 250 g mehke moke
- 5 jajc
- 5 dl mleka
- 2 dl olja
- 1 poravnana žlička soli
- 2 žlici sladkorja
- 1 pecilni prašek
- olje za cvrenje
preliv
- 1 kg sladkorja (za preliv oz. agdo)
- 2 limoni

3 enostavni recepti z vrtnicami, ki vas bodo navdušili
Vrtnice niso le simbol ljubezni in lepote, temveč imajo pomembno mesto tudi v kulinariki. Kako dišave teh čudovitih rož enostavno prenesti na krožnik?

Različne vrste mete: kdaj uporabiti katero?
Z mesecem majem se je začela sezona obiranja mete, ki bo trajala vse do pozne jeseni. Toda, ali ste vedeli, da poznamo več vrst tega osvežilnega zelišča?

Najboljše sladice s češnjami: pite in kolači, cheesecake, sladoled
Maj je že prinesel prve češnje! Odkrijte najboljše sladice – lahke, sočne in popolne za vsako priložnost, od piknika do nedeljskega kosila. .
Sestavine
- 250 g ostre moke
- 250 g mehke moke
- 5 jajc
- 5 dl mleka
- 2 dl olja
- 1 poravnana žlička soli
- 2 žlici sladkorja
- 1 pecilni prašek
- olje za cvrenje
preliv
- 1 kg sladkorja (za preliv oz. agdo)
- 2 limoni
Postopek
V skledi zmešamo obe moki, 2 žlici sladkorja in sol. V kozici zmešamo mleko in olje ter zavremo, nato vmešamo suhe sestavine. Na zmernem ognju kuhamo 5 minut, medtem mešamo, da ne nastanejo grudice. Odstavimo in pustimo, da se mešanica ohladi.
V maso dodamo jajca in spet gladko razmešamo, da bo testo brez grudic. Maso nadevamo v vrečko za brizganje z zvezdastim nastavkom in nabrizgamo 8 do 10 cm dolge kose, ki jih zlato ocvremo v olju.
Pripravimo preliv oziroma agdo iz 1 kg sladkorja, 5 dl vode in soka 2 limon. Z njim prelijemo tulumbe in pustimo, da se ohladijo.