Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Zamrzovanje sadja in zelenjave: kako ohraniti okus, barvo in hranila


Uredništvo
16. 6. 2025, 05.50
Posodobljeno
11:13
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Prihaja čas, ko je na vrtu sadja in zelenjave več, kot ju lahko pojemo. Na nas se je obrnila bralka, ki prosi za nasvet, kako zamrzniti zelenjavo. "Jo prej skuham?" nas sprašuje.

Zamrzovanje zelenjave
Shutterstock
Iz vrečk iztisnite čim več zraka

Zamrzovanje je eden najenostavnejših načinov za shranjevanje presežkov sadja in zelenjave, ki jih pridelamo na vrtu ali kupimo v sezoni. Če se postopka lotimo pravilno, bomo tudi pozimi uživali v okusih poletja.

Različne vrste sadja in zelenjave za zamrzovanje pripravimo različno, da bodo najbolje ohranile okus in teksturo in jih bomo potem najlaže odmrznili.

Izberite kakovostne plodove

Zamrzovanje ne bo izboljšalo kakovosti – prej obratno. Zato zamrzujte le zrelo, sveže in nepoškodovano sadje ter čvrsto, zdravo zelenjavo.

Prezreli, mehki ali nagniti plodovi niso primerni za zamrzovanje.

Zamrzovanje sadja

Jagodičje je najbolje v eni plasti razprostreti po velikem pladnju ali pekaču in tako zamrzniti, nato pa zamrznjene jagode stresemo v vrečke za zamrzovanje ali v posode s pokrovom in shranimo v zamrzovalnik. Na tak način se sadeži ne bodo sprijeli med seboj in jih boste kasneje lahko jemali natanko toliko, kolikor jih boste potrebovali.

zamrznjeno-jagodicje
Shutterstock
Jagodičje zamrznite na pladnju, nato zamrznjenega pretresite v vrečke ali posodice

Nekaterih vrst sadja ne moremo zamrzniti surovih. Sadje, kot so marelice, jabolka, breskve, nektarine, hruške, slive, kutine in rabarbara, narežemo na manjše koščke in ga podušimo z malo vode, nato ga ohladimo in zamrznemo. Tako zamrznjeno sadje nato uporabimo za pite, zavitke, kolače in sadne kupe.

Zamrzovanje zelenjave

Večino zelenjave ob zamrzovanju postanejo vodene – in te moramo blanširati, narezane na manjše kose. Blanširamo tako, da živilo na kratko potopimo v vrelo vodo, nato hitro ohladimo v ledeni vodi. Tako živilo ohrani barvo, okus in hranila, encimski procesi, ki povzročajo kvarjenje, pa se upočasnijo.

Oluščen grah in bob, na manjše kose narezan stročji fižol in koruzna zrna, na primer, zavremo in kuhamo samo toliko, da se malce zmehčajo, nato jih na hitro ohladimo in zamrznemo.

slana-fizolova-pita_558x620_acf_cropped-1

Slana pita s stročjim fižolom

Z imenom pita lahko označimo ogromno različnih jedi. Če vas vprašajo le, ali bi vam prijala pita, si gotovo ne morete enoznačno predstavljati, kaj vam pravzaprav ponujajo.

Enostavno

Spet druge vrste zelenjave, recimo jajčevce, bučke, zelje, ohrovt, korenje, por, papriko, buče in paradižnik, pa je najbolje zamrzniti že kuhane oziroma iz njih pripraviti jedi in jih šele nato zamrzniti – na primer juhe, enolončnice in omake.

Kaj ni primerno za zamrzovanje

Solata, kumare, redkev in paradižnik (surovi) izgubijo teksturo in postanejo kašasti. Krompir vsebuje veliko škroba, zato surov ali kuhan ne zamrzne dobro (razen pire krompirja - a iz slednjega raje zamesite testo za cmoke ali njoke in jih zamrznite).

Sadje z veliko vsebnostjo vode (na primer lubenica) ni primerno za zamrzovanje.

Pakiranje

Uporabite posode ali vrečke za zamrzovanje, ki dobro tesnijo. Odstranite čim več zraka, da preprečite nastanek ledenih kristalov. Vsebine jasno označite z imenom in datumom zamrzovanja.

Zamrzovanje zelenjave
Shutterstock
Zamrzovanje je odličen način, kako shraniti presežke sadja in zelenjave

Koliko časa je zamrznjeno sadje in zelenjava obstojna

Sadje je obstojno do 12 mesecev, najboljši okus pa ima prvih 6 do 8 mesecev.

Zelenjava je obstojna od 8 do 12 mesecev, odvisno od vrste (brokoli in fižol, na primer, ohranita kakovost dlje kot paprika ali paradižnik).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.