Zamrzovanje sadja in zelenjave: kako ohraniti okus, barvo in hranila
Prihaja čas, ko je na vrtu sadja in zelenjave več, kot ju lahko pojemo. Na nas se je obrnila bralka, ki prosi za nasvet, kako zamrzniti zelenjavo. "Jo prej skuham?" nas sprašuje.

Zamrzovanje je eden najenostavnejših načinov za shranjevanje presežkov sadja in zelenjave, ki jih pridelamo na vrtu ali kupimo v sezoni. Če se postopka lotimo pravilno, bomo tudi pozimi uživali v okusih poletja.
Različne vrste sadja in zelenjave za zamrzovanje pripravimo različno, da bodo najbolje ohranile okus in teksturo in jih bomo potem najlaže odmrznili.
Izberite kakovostne plodove
Zamrzovanje ne bo izboljšalo kakovosti – prej obratno. Zato zamrzujte le zrelo, sveže in nepoškodovano sadje ter čvrsto, zdravo zelenjavo.
Prezreli, mehki ali nagniti plodovi niso primerni za zamrzovanje.
Zamrzovanje sadja
Jagodičje je najbolje v eni plasti razprostreti po velikem pladnju ali pekaču in tako zamrzniti, nato pa zamrznjene jagode stresemo v vrečke za zamrzovanje ali v posode s pokrovom in shranimo v zamrzovalnik. Na tak način se sadeži ne bodo sprijeli med seboj in jih boste kasneje lahko jemali natanko toliko, kolikor jih boste potrebovali.

Nekaterih vrst sadja ne moremo zamrzniti surovih. Sadje, kot so marelice, jabolka, breskve, nektarine, hruške, slive, kutine in rabarbara, narežemo na manjše koščke in ga podušimo z malo vode, nato ga ohladimo in zamrznemo. Tako zamrznjeno sadje nato uporabimo za pite, zavitke, kolače in sadne kupe.
Zamrzovanje zelenjave
Večino zelenjave ob zamrzovanju postanejo vodene – in te moramo blanširati, narezane na manjše kose. Blanširamo tako, da živilo na kratko potopimo v vrelo vodo, nato hitro ohladimo v ledeni vodi. Tako živilo ohrani barvo, okus in hranila, encimski procesi, ki povzročajo kvarjenje, pa se upočasnijo.
Oluščen grah in bob, na manjše kose narezan stročji fižol in koruzna zrna, na primer, zavremo in kuhamo samo toliko, da se malce zmehčajo, nato jih na hitro ohladimo in zamrznemo.
Slasten namaz, ki ga pripravimo iz spomladanskih stročnic
Pire iz boba in graha s kozjim sirom in kruhom z drožmi
Z imenom pita lahko označimo ogromno različnih jedi. Če vas vprašajo le, ali bi vam prijala pita, si gotovo ne morete enoznačno predstavljati, kaj vam pravzaprav ponujajo.
Slana pita s stročjim fižolom
Spet druge vrste zelenjave, recimo jajčevce, bučke, zelje, ohrovt, korenje, por, papriko, buče in paradižnik, pa je najbolje zamrzniti že kuhane oziroma iz njih pripraviti jedi in jih šele nato zamrzniti – na primer juhe, enolončnice in omake.
Kaj ni primerno za zamrzovanje
Solata, kumare, redkev in paradižnik (surovi) izgubijo teksturo in postanejo kašasti. Krompir vsebuje veliko škroba, zato surov ali kuhan ne zamrzne dobro (razen pire krompirja - a iz slednjega raje zamesite testo za cmoke ali njoke in jih zamrznite).
Sadje z veliko vsebnostjo vode (na primer lubenica) ni primerno za zamrzovanje.
Pakiranje
Uporabite posode ali vrečke za zamrzovanje, ki dobro tesnijo. Odstranite čim več zraka, da preprečite nastanek ledenih kristalov. Vsebine jasno označite z imenom in datumom zamrzovanja.

Koliko časa je zamrznjeno sadje in zelenjava obstojna
Sadje je obstojno do 12 mesecev, najboljši okus pa ima prvih 6 do 8 mesecev.
Zelenjava je obstojna od 8 do 12 mesecev, odvisno od vrste (brokoli in fižol, na primer, ohranita kakovost dlje kot paprika ali paradižnik).
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se