
Sestavine
mesne kroglice
- 300 g mletega mešanega mesa (govejega in svinjskega)
- 50 g krušnih drobtin
- 1 žlička kuminovih ali janeževih semen
- 1 stepeno jajce
- 3 žlice zrnate gorčice
- 1 žlica tekočega medu
- naribani muškatni orešek
- sol
- poper
- 1–2 žlici sončničnega olja za cvrenje
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- ⅓ kumare
- 1 žlica nasekljanega kopra
- 4 štručke ali dolga, tanka bageta
- kozarec brusnične omake ali džema
Preberite tudi

Umetnost BBQ – gotovo je, ko je gotovo!
Low&slow BBQ način priprave hrane zahteva svoj čas, ki nas bogato nagradi z okusno pojedino. Bližnjic pa ni.

Polenta: Vse, kar morate vedeti o sortah in pripravi
Rumena, rdeča in bela polenta je nahranila generacije naših prednikov. Briški otroci so stali v vrsti, da bi dobili "škurjo od polente". Jo še znamo skuhati na star način?

Pečenka: vse kar morate vedeti, da bo uspela
Odkrijte skrivnosti popolne pečenke! Naučite se pravilne peke, da bo meso sočno, mehko in polnega okusa – vsakokrat brezhibno!
Sestavine
mesne kroglice
- 300 g mletega mešanega mesa (govejega in svinjskega)
- 50 g krušnih drobtin
- 1 žlička kuminovih ali janeževih semen
- 1 stepeno jajce
- 3 žlice zrnate gorčice
- 1 žlica tekočega medu
- naribani muškatni orešek
- sol
- poper
- 1–2 žlici sončničnega olja za cvrenje
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- ⅓ kumare
- 1 žlica nasekljanega kopra
- 4 štručke ali dolga, tanka bageta
- kozarec brusnične omake ali džema
Postopek
Vse sestavine za mesne kroglice zmešamo skupaj, dobro začinimo ter jih nato oblikujemo v kroglice v velikosti orehov. Če se nam mudi, jih za 30 minut zamrznemo, da se dobro sprimejo, če pa imamo več časa, jih pustimo v hladilniku 24 ur.
Pečico segrejemo na 220 °C. Kroglice povaljamo v olju na pladnju za peko, nato jih 20 minut pečemo, da lepo porjavijo in so dobro pečene.
Ko so mesne kroglice že skoraj pečene, v skledi zmešamo kis in sladkor, da se sladkor raztopi, nato vmešamo na tanko narezano kumaro in nasekljan koper.
Če uporabimo štručke, jih razpolovimo, da naredimo majhne sendviče, če imamo bageto, jo narežemo na 5 cm dolge kose. Kruh prerežemo in ga premažemo z malo brusnične omake. Dodamo kumare in 2 ali 3 mesne kroglice. Sendviče razporedimo po krožniku in postrežemo.