
Kaj boste skuhali danes?
Zalogajčki z mesnimi kroglicami
Zalogajčki z mesnimi kroglicami

Sestavine
mesne kroglice
- 400 g mlete govedine
- 1 šalotka
- 1 žlica olja
- 1 strok česna
- 2 rezini dan starega kruha
- malo mleka za namakanje
- 1 majhno jajce
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- sol
- poper
- 85 g sira čedar ali drugega trdega topljivega sira
- 12 majhnih rezin kruha (recimo od žemljic, mini štručk ...)
- nekaj žlic dimljene omake za žar (najbolje s čiliji chipotle)
- nekaj majhnih kolobarčkov rdeče čebule
- nekaj majhnih narezanih vloženih kumaric

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
mesne kroglice
- 400 g mlete govedine
- 1 šalotka
- 1 žlica olja
- 1 strok česna
- 2 rezini dan starega kruha
- malo mleka za namakanje
- 1 majhno jajce
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- sol
- poper
- 85 g sira čedar ali drugega trdega topljivega sira
- 12 majhnih rezin kruha (recimo od žemljic, mini štručk ...)
- nekaj žlic dimljene omake za žar (najbolje s čiliji chipotle)
- nekaj majhnih kolobarčkov rdeče čebule
- nekaj majhnih narezanih vloženih kumaric
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Za mesne kroglice kruh brez skorje namočimo v mleko. Šalotko in česen olupimo in drobno nasekljamo. Šalotko zarumenimo na žlici olja in odstavimo. Meso damo v skledo in zmešamo s šalotko, odcejenim kruhom, jajcem, sesekljanim česnom in peteršiljem ter začinimo s soljo in poprom. Maso dobro pregnetemo in z vlažnimi rokami oblikujemo 12 kroglic. Razporedimo jih po pekaču in jih rahlo sploščimo z dlanjo. Kroglice pečemo 15 minut ali tako dolgo, da so skoz in skoz pečene, nato na vrh vsake pritisnemo malo naribanega sira. Vrnemo jih v pečico in pečemo še od 20 sekund do 1 minute, da se sir začne topiti.
Rezine kruha zelo rahlo opečemo. Vsako premažemo z malo omake za žar, na omako položimo mesno kroglico s sirom, malo čebule in kumaric. Skozi vsak prigrizek zapičimo nabodalce.
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita s sneženimi kapicami
Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira
Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti