
Pomaka iz jajčevcev
Jajčevci so v kuhinji vsestransko uporabni. Uporabljamo jih podobno kot bučke.
Pomaka iz jajčevcev
Jajčevci so v kuhinji vsestransko uporabni. Uporabljamo jih podobno kot bučke.

Lahko jih pečemo v pečici ali na žaru, kuhamo, dušimo in cvremo. Iz pečenih jajčevcev ali melancan, kot jim še pravimo, lahko pripravimo okusne namaze, omake in pomake.
Med najokusnejše jedi iz jajčevcev sodi italijanska specialiteta parmigiana – jajčevci s paradižnikom, gratinirani s sirom. Prav prima je tudi pomaka po tokratnem receptu.
Sestavine
- 3 večji jajčevci
- Sončnično olje
- 2 žlici limonovega soka
- 1 večja čebula
- 3 stroki česna
- 8 svežih paradižnikov
- 1 čili
- Sol
- 2 žlički začimbne mešanice za kari
- 2 vejici svežega koriandra ali peteršilja, ko postrežemo (po želji)
Preberite tudi

Aleluja, skoraj pozabljena slovenska postna jed
Aleluja, skoraj pozabljena postna jed iz olupkov repe, znova osvaja slovenske kuhinje in oživlja našo kulinarično dediščino.

Bogata potratna potica in še 15 receptov - od čokoladne do veganske
Se vam zdi, da je potica dolgočasna? Zbirka različnih potic, ki jih pečejo slovenska gospodinjstva je tako bogata, da se ne bi mogli bolj motiti. Imamo recepte!

Preizkušeni velikonočni recepti začinjeni s tradicijo
Andraške gospodinje na veliko noč prisegajo na klasiko – šunka v testu, pletenice, potica in vaje kot nekoč: generalko jedi opravijo vnaprej.
Sestavine
- 3 večji jajčevci
- Sončnično olje
- 2 žlici limonovega soka
- 1 večja čebula
- 3 stroki česna
- 8 svežih paradižnikov
- 1 čili
- Sol
- 2 žlički začimbne mešanice za kari
- 2 vejici svežega koriandra ali peteršilja, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Cele jajčevce prebodemo z vilicami, premažemo z oljem in jih v pečici pečemo približno 40 minut na 200 °C. Pustimo, da se ohladijo, nato jih olupimo, narežemo na kocke in zmešamo z limonovim sokom.
Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo, paradižnik pa narežemo na kocke.
Čebulo približno 2 minuti pražimo v naoljeni ponvi. Dodamo sesekljan česen, rahlo prepražimo in primešamo še paradižnik. Mešanico začinimo s sesekljanim čilijem, karijem in soljo. Kuhamo približno 5 minut, da se paradižnik zmehča, nato pa dodamo jajčevce. Kuhajmo še 3 minute in vmes večkrat pomešamo. Po želji okrasimo s koriandrom in postrežemo s kruhki.