
Špinačna pita s sirom feta in sušenimi paradižniki
Pita po grško.
Špinačna pita s sirom feta in sušenimi paradižniki
Pita po grško.

Sestavine
- 200 g špinače
- 180 g na soncu sušenih paradižnikov v olju
- 100 g sira feta
- 2 jajci
- 250 g tankega vlečenega testa
- model premera 22 cm

Vikend sladice brez peke: 4 poletni recepti, ki vas bodo rešili vročine (in navdušili)
Sladice brez peke so popolna rešitev za vroče dni. Odkrijte preproste recepte, ki navdušijo brez prižiganja pečice!

Preprosto kosilo z okusom morja in vina
Jed za vse, ki obožujete testenine, morsko hrano in preproste obroke polnega okusa. Prava izbira za tiste dni, ko nimamo časa, a si vseeno želimo pojesti nekaj za dušo. Tekst: V. M.

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.
Sestavine
- 200 g špinače
- 180 g na soncu sušenih paradižnikov v olju
- 100 g sira feta
- 2 jajci
- 250 g tankega vlečenega testa
- model premera 22 cm
Postopek
Oprano špinačo damo v veliko ponev, dodamo nekaj žlic vode in kuhamo le toliko, da špinača uplahne. Preložimo jo v cedilo, počakamo, da se malo ohladi, nato iz nje iztisnemo preostalo vodo. Grobo jo nasekljamo. Tudi paradižnike grobo nasekljamo. V skledi dobro zmešamo špinačo, paradižnik, zdrobljeni sir feta in obe jajci.
List tankega vlečenega testa premažemo z nekaj olja, v katerem so bili vloženi sušeni paradižniki. Položimo ga v okrogel model premera 22 cm z naoljeno stranjo navzdol. Pustimo, da višek testa visi čez rob modla. Z oljem premažemo naslednji list testa in ga položimo na prvega tako, da ga malo zavrtimo. Enako naredimo še s tretjim listom, nato pa na testo naložimo pripravljeni nadev. Nadev prekrijemo s testom, ki visi čez rob. Pazimo, da je nadev v celoti pokrit. Tudi površino pite premažemo z malo olja.
Pečico segrejemo na 180 °C in pito pečemo 30 minut, da se testo hrustljavo zapeče in lepo obarva. Pito vzamemo iz modla, narežemo na kose in ponudimo s svežo solato.