
Čokoladni jafa kozarčki
Čokoladni ganaš, žele iz klementin in biskvit
Čokoladni jafa kozarčki
Čokoladni ganaš, žele iz klementin in biskvit

Sestavine
- 300 g vaniljevega biskvita
jafa plast
- 300 g sladkorja
- 1 vaniljin strok
- 1 cimetova palčka
- 2 dl soka klementin (iz približno 4 klementin)
- 4 klementine
- 3 listi želatine
čokoladna plast
- 4 dl sladke smetane
- 220 g temne čokolade
- 3 žlice pomarančnega likerja
- 25 g zmehčanega masla

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok
Sestavine
- 300 g vaniljevega biskvita
jafa plast
- 300 g sladkorja
- 1 vaniljin strok
- 1 cimetova palčka
- 2 dl soka klementin (iz približno 4 klementin)
- 4 klementine
- 3 listi želatine
čokoladna plast
- 4 dl sladke smetane
- 220 g temne čokolade
- 3 žlice pomarančnega likerja
- 25 g zmehčanega masla
Postopek
Najprej pripravimo jafa plast tako, da vaniljev strok razpolovimo in ga damo s sladkorjem, cimetovo palčko, sokom od klementin in 1 dl vode v kozico ter vse skupaj nežno kuhljamo, da nastane sirup. Medtem olupimo klementine in jim odstranimo koščice ter zunanjo membrano. Meso klementin damo v primerno veliko skledo, prelijemo s sirupom, pokrijemo s folijo in pustimo namakati vsaj pol ure.
Medtem biskvit narežemo na 2 cm debele rezine; odstranimo preveč zapečene dele. Kose biskvita razdelimo v 12 kozarcev in z rokami malo potlačimo, da dobimo eno plast biskvita. Želatino namočimo v hladno vodo.
Klementine precedimo, tekočino pa vlijemo v manjšo kozico in odstranimo vaniljev strok ter cimetovo palčko. Klementine razdelimo v kozarce, tekočino pa rahlo segrejemo in vanjo vmešamo ožeto želatino, da se popolnoma raztopi.
Plast klementin poravnamo in jo prelijemo z želatinasto tekočino. Kozarce damo za vsaj 3 ure v hladilnik.
Medtem pripravimo še čokoladno kremo tako, da skoraj do vretja segrejemo smetano, odstavimo z ognja in ji primešamo grobo nasekljamo čokolado. Nato mešamo, da se čokolada raztopi in da dobimo gladko zmes. Dodamo liker in maslo ter ju vmešamo v čokolado. Kremo nalijemo v vrček in pustimo počivati 15 do 20 minut. Po 3 urah vzamemo kozarčke iz hladilnika in vanje nalijemo čokoladno kremo. Vse skupaj damo še za nekaj ur v hladilnik.
Nasvet
Vaniljev biskvit
Vaniljev biskvit naredimo tako, da 170 g zmehčanega masla kremasto stepemo s 170 g sladkorja in 1 žličko vaniljeve arome. V maso drugega za drugim vtepemo še 3 velika jajca. Na vse to presejemo 250 g moke z 1 žličko pecilnega praška in dodamo 2 do 3 žlice mleka ter naribano lupinico 1 limone. Testo vlijemo v pripravljen model in pečemo 30 do 40 minut.