© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Čokoladni jafa kozarčki

Čokoladni ganaš, žele iz klementin in biskvit

Čokoladni jafa kozarčki

Čokoladni ganaš, žele iz klementin in biskvit

Čas priprave 50 min + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina 12 kozarčkov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Cokoladni-jafa-kozarcki_PS_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 300 g vaniljevega biskvita

jafa plast

  • 300 g sladkorja
  • 1 vaniljin strok
  • 1 cimetova palčka
  • 2 dl soka klementin (iz približno 4 klementin)
  • 4 klementine
  • 3 listi želatine

čokoladna plast

  • 4 dl sladke smetane
  • 220 g temne čokolade
  • 3 žlice pomarančnega likerja
  • 25 g zmehčanega masla
babicina shramba Shutter.jpg

Slasten namaz iz pečenih paprik

To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sestavine

  • 300 g vaniljevega biskvita

jafa plast

  • 300 g sladkorja
  • 1 vaniljin strok
  • 1 cimetova palčka
  • 2 dl soka klementin (iz približno 4 klementin)
  • 4 klementine
  • 3 listi želatine

čokoladna plast

  • 4 dl sladke smetane
  • 220 g temne čokolade
  • 3 žlice pomarančnega likerja
  • 25 g zmehčanega masla

Postopek

1

Najprej pripravimo jafa plast tako, da vaniljev strok razpolovimo in ga damo s sladkorjem, cimetovo palčko, sokom od klementin in 1 dl vode v kozico ter vse skupaj nežno kuhljamo, da nastane sirup. Medtem olupimo klementine in jim odstranimo koščice ter zunanjo membrano. Meso klementin damo v primerno veliko skledo, prelijemo s sirupom, pokrijemo s folijo in pustimo namakati vsaj pol ure.

2

Medtem biskvit narežemo na 2 cm debele rezine; odstranimo preveč zapečene dele. Kose biskvita razdelimo v 12 kozarcev in z rokami malo potlačimo, da dobimo eno plast biskvita. Želatino namočimo v hladno vodo.

3

Klementine precedimo, tekočino pa vlijemo v manjšo kozico in odstranimo vaniljev strok ter cimetovo palčko. Klementine razdelimo v kozarce, tekočino pa rahlo segrejemo in vanjo vmešamo ožeto želatino, da se popolnoma raztopi.

4

Plast klementin poravnamo in jo prelijemo z želatinasto tekočino. Kozarce damo za vsaj 3 ure v hladilnik.

5

Medtem pripravimo še čokoladno kremo tako, da skoraj do vretja segrejemo smetano, odstavimo z ognja in ji primešamo grobo nasekljamo čokolado. Nato mešamo, da se čokolada raztopi in da dobimo gladko zmes. Dodamo liker in maslo ter ju vmešamo v čokolado. Kremo nalijemo v vrček in pustimo počivati 15 do 20 minut. Po 3 urah vzamemo kozarčke iz hladilnika in vanje nalijemo čokoladno kremo. Vse skupaj damo še za nekaj ur v hladilnik.

Nasvet

Vaniljev biskvit

Vaniljev biskvit naredimo tako, da 170 g zmehčanega masla kremasto stepemo s 170 g sladkorja in 1 žličko vaniljeve arome. V maso drugega za drugim vtepemo še 3 velika jajca. Na vse to presejemo 250 g moke z 1 žličko pecilnega praška in dodamo 2 do 3 žlice mleka ter naribano lupinico 1 limone. Testo vlijemo v pripravljen model in pečemo 30 do 40 minut.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.