
Dušena stebelna zelena z belim vinom in smetano
Zelenjavna priloga bo še boljša z dodatkom kakovostnega vina
Dušena stebelna zelena z belim vinom in smetano
Zelenjavna priloga bo še boljša z dodatkom kakovostnega vina

Sestavine
- 2 šopa stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 3 dl belega vina
- 1,5 dl piščančje jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- nekaj vejic svežega pehtrana (ali žlica zamrznjenega ali suhega)

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 2 šopa stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 3 dl belega vina
- 1,5 dl piščančje jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- nekaj vejic svežega pehtrana (ali žlica zamrznjenega ali suhega)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Stebelno zeleno ločimo na stebla in jih očistimo. Večje kose narahlo olupimo, saj so lahko nekoliko vlaknasti. Stebla narežemo na palčke in jih zložimo v velik pekač. Priložimo česen, ki smo ga rahlo strli s ploščatim delom noža, ter prilijemo belo vino in jušno osnovo.
Pekač tesno pokrijemo z dvojno plastjo aluminijaste folije in postavimo v pečico za 1 uro in 30 minut. Nato folijo odstranimo, primešamo smetano in vrnemo v pečico še za 30 minut, da je zelena zelo mehka, omaka pa malo povre. Jed posujemo s pehtranovimi lističi in ponudimo.
Nasvet
Za vegetarijansko različico lahko v tem receptu piščančjo jušno osnovo zamenjamo z zelenjavno.