
Solata s prekajeno postrvjo in jajcem
Hranilna in hitro pripravljena solata.
Solata s prekajeno postrvjo in jajcem
Hranilna in hitro pripravljena solata.

Sestavine
- 4 jajca
- 200 g mešane solate (mlada špinača, vodna kreša, rukola)
- 12 češnjevih paradižnikov
- ½ kumare
- 1 zrel avokado
- 4 mlade čebulice
- 250 g očiščene prekajene postrvi
vinegretski preliv
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlička dijonske gorčice
- 1 žlica grobo sesekljanih kaper
- sol
- poper

Prosecco: vino, ki je z mehurčki osvojilo svet
Prosecco je eno tistih penečih vin, ki nas s svojo svežino, lahkotnostjo in nežno sadnostjo zlahka zapelje. A prosecco še zdaleč ni le vino za lahkotne klepete in živahne mimoze.

Pripravite osladkorjene cvetove vrtnic
Na nas se je obrnila bralka s polnim vrtom vrtnic. »Cvetove bi rada posušila s sladkorjem in jih uporabila za okrasitev tort. Hvaležna bi bila za navodila, kako se pripravijo taki cvetni listi in za več idej, kako jih lahko uporabim v kuhinji.«

Razbijamo mite: ali mleko res vsebuje antibiotike in rastne hormone?
Je bolj zdravo surovo mleko ali pasterizirano? Nam homogenizirano mleko lahko škodi? Ob svetovnem dnevu mleka preverjamo, kateri miti o kravjem mleku (ne) držijo.
Sestavine
- 4 jajca
- 200 g mešane solate (mlada špinača, vodna kreša, rukola)
- 12 češnjevih paradižnikov
- ½ kumare
- 1 zrel avokado
- 4 mlade čebulice
- 250 g očiščene prekajene postrvi
vinegretski preliv
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlička dijonske gorčice
- 1 žlica grobo sesekljanih kaper
- sol
- poper
Postopek
Jajca v trdo skuhamo. Previdno jih položimo v vrelo vodo in kuhamo 7 minut, če želimo še rahlo mehek rumenjak, ali 8 minut, če želimo trd rumenjak. Ohladimo jih v hladni vodi, olupimo in narežemo na četrtine.
Solato operemo in posušimo. Paradižnik razrežemo na četrtine, kumaro olupimo in narežemo na kocke, avokado izkoščičimo, olupimo in narežemo na rezine, mlado čebulo narežemo. Vso zelenjavo enakomerno razporedimo na 4 krožnike. Na vrh položimo jajce in koščke prekajene postrvi.
Vse sestavine za vinegretski preliv zmešamo, vmešamo še žlico vode in solato pokapljamo s prelivom. Postrežemo jo s polnozrnatim kruhom kot lahko kosilo ali večerjo.