
Solata z grozdjem, roquefortom, radičem in karameliziranimi orehi
V tej solati se družijo kislo in sladko, hrustljavo in kremasto.
Solata z grozdjem, roquefortom, radičem in karameliziranimi orehi
V tej solati se družijo kislo in sladko, hrustljavo in kremasto.

Sestavine
- 1 žlica masla
- 2 žlici sladkorja
- 50 g navadnih ali ameriških orehov (pekan)
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 glavi belgijskega radiča (vitlof)
- 100 g rukole
- 50 g grozdja (muškat)
- 150 g sira roquefort
- sol
- poper
- malo olja
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Okusite Provanso: recept za avtentično jed Bouillabaisse
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1 žlica masla
- 2 žlici sladkorja
- 50 g navadnih ali ameriških orehov (pekan)
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 glavi belgijskega radiča (vitlof)
- 100 g rukole
- 50 g grozdja (muškat)
- 150 g sira roquefort
- sol
- poper
- malo olja
Postopek
Najprej karameliziramo orehe. V manjši ponvi segrejemo maslo s sladkorjem, vmešamo orehe in jih na nizki temperaturi pražimo 5 minut, da postanejo hrustljavi in so v celoti obdani s sladkornim maslom. Stresemo jih na naoljen papir za peko in jih pustimo, da se malo ohladijo, nato jih grobo nasekljamo. Pripravimo še preliv tako, da zmešamo kis z oljem, po okusu pa dodamo še malo soli in popra.
V solatno skledo natrgamo liste radiča in jim dodamo še rukolo. Grozdje operemo, jagode razpolovimo in jim odstranimo pečke. Vse sestavine stresemo v skledo, prelijemo s skoraj vsem prelivom in nežno premešamo. Razporedimo na 4 postrežne krožnike, posujemo z zdrobljenim sirom in karameliziranimi orehi, prelijemo s preostalim prelivom in postrežemo.
Nasvet
Solato lahko pripravimo tudi s kakšnim drugim sirom z modro plesnijo, vendar je z roquefortom najboljša.