
Solata s hruško, datlji in orehi ter prelivom iz sira z modro plesnijo
Prvovrstna ideja za predjed ali solato za božični meni.
Solata s hruško, datlji in orehi ter prelivom iz sira z modro plesnijo
Prvovrstna ideja za predjed ali solato za božični meni.

Sestavine
- 3 zrele hruške
- sok 1 limone
- 100 g kisle smetane
- 300 g sira z modro plesnijo
- 100 g nasekljanih orehov
- 12 izkoščičenih nasekljanih datljev
- orehovo olje
- sveže mleti poper
- 250 g mešanih solatnih listov
- vodna kreša

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 3 zrele hruške
- sok 1 limone
- 100 g kisle smetane
- 300 g sira z modro plesnijo
- 100 g nasekljanih orehov
- 12 izkoščičenih nasekljanih datljev
- orehovo olje
- sveže mleti poper
- 250 g mešanih solatnih listov
- vodna kreša
Postopek
Neolupljene hruške razrežemo na četrtine, izrežemo peščišča in jih narežemo na tanke rezine. Pokapljamo jih z limonovim sokom, da ohranijo barvo. Kislo smetano zmešamo s polovico sira z modro plesnijo in 3 do 4 žlicami vode, da dobimo primerno gost preliv.
Na 6 krožnikov raztresemo rezine hrušk, orehe, datlje in preostali sir z modro plesnijo. Pokapljamo z malo preliva in orehovega olja in potresemo s sveže mletim poprom. Soliti ni treba, ker je sir že slan. Solatne liste in krešo previdno zmešamo in pokapljamo z malo preliva; del solatnih listov naj bo obdan s prelivom, del pa ne. Solatne liste položimo na sadje na krožnikih in postrežemo.