
Solata s hruško, datlji in orehi ter prelivom iz sira z modro plesnijo
Prvovrstna ideja za predjed ali solato za božični meni.
Solata s hruško, datlji in orehi ter prelivom iz sira z modro plesnijo
Prvovrstna ideja za predjed ali solato za božični meni.

Sestavine
- 3 zrele hruške
- sok 1 limone
- 100 g kisle smetane
- 300 g sira z modro plesnijo
- 100 g nasekljanih orehov
- 12 izkoščičenih nasekljanih datljev
- orehovo olje
- sveže mleti poper
- 250 g mešanih solatnih listov
- vodna kreša

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 3 zrele hruške
- sok 1 limone
- 100 g kisle smetane
- 300 g sira z modro plesnijo
- 100 g nasekljanih orehov
- 12 izkoščičenih nasekljanih datljev
- orehovo olje
- sveže mleti poper
- 250 g mešanih solatnih listov
- vodna kreša
Postopek
Neolupljene hruške razrežemo na četrtine, izrežemo peščišča in jih narežemo na tanke rezine. Pokapljamo jih z limonovim sokom, da ohranijo barvo. Kislo smetano zmešamo s polovico sira z modro plesnijo in 3 do 4 žlicami vode, da dobimo primerno gost preliv.
Na 6 krožnikov raztresemo rezine hrušk, orehe, datlje in preostali sir z modro plesnijo. Pokapljamo z malo preliva in orehovega olja in potresemo s sveže mletim poprom. Soliti ni treba, ker je sir že slan. Solatne liste in krešo previdno zmešamo in pokapljamo z malo preliva; del solatnih listov naj bo obdan s prelivom, del pa ne. Solatne liste položimo na sadje na krožnikih in postrežemo.