
Sestavine
- 175 g masla in še malo za model
- 500 g sliv (ali ringlojev)
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 175 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 175 g mletih lešnikov
- 3 jajca
- 50 g temne čokolade (s 70 % kakava)
- 2 žlici celih lešnikov
- 2 žlici slivove ali ribezove marmelade ali džema
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 175 g masla in še malo za model
- 500 g sliv (ali ringlojev)
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 175 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 175 g mletih lešnikov
- 3 jajca
- 50 g temne čokolade (s 70 % kakava)
- 2 žlici celih lešnikov
- 2 žlici slivove ali ribezove marmelade ali džema
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Štiri slive razpolovimo, jim odstranimo koščice in prihranimo za pozneje, preostale razkoščičimo in narežemo na koščke. Čokolado grobo nasekljamo.
V veliko skledo damo sladkor, maslo, moko, mlete lešnike, jajca in pecilni prašek ter z električnim mešalnikom stepamo 1 do 2 minuti, da dobimo gladko in zračno maso. Vmešamo narezane slive in čokolado, nato testo preložimo v model in zgladimo površino.
Prihranjene razpolovljene slive razporedimo po vrhu in jih rahlo vtisnemo v testo. Posujemo s celimi lešniki in postavimo v pečico za 50 minut do 1 ure, da se kolač po vrhu zlato rjavo zapeče in je čvrst na dotik. Če je videti, da se bo po vrhu preveč zapekel, ga zadnjih 15 minut pokrijemo s folijo. V modlu ga ohlajamo 10 minut, nato vzamemo iz modla, odluščimo papir in pustimo, da se do konca ohladi na kuhinjski mrežici. Marmelado segrejemo in z njo premažemo vrh kolača, preden ga postrežemo.