
Sestavine
- 175 g masla in še malo za model
- 500 g sliv (ali ringlojev)
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 175 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 175 g mletih lešnikov
- 3 jajca
- 50 g temne čokolade (s 70 % kakava)
- 2 žlici celih lešnikov
- 2 žlici slivove ali ribezove marmelade ali džema

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 175 g masla in še malo za model
- 500 g sliv (ali ringlojev)
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 175 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 175 g mletih lešnikov
- 3 jajca
- 50 g temne čokolade (s 70 % kakava)
- 2 žlici celih lešnikov
- 2 žlici slivove ali ribezove marmelade ali džema
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Štiri slive razpolovimo, jim odstranimo koščice in prihranimo za pozneje, preostale razkoščičimo in narežemo na koščke. Čokolado grobo nasekljamo.
V veliko skledo damo sladkor, maslo, moko, mlete lešnike, jajca in pecilni prašek ter z električnim mešalnikom stepamo 1 do 2 minuti, da dobimo gladko in zračno maso. Vmešamo narezane slive in čokolado, nato testo preložimo v model in zgladimo površino.
Prihranjene razpolovljene slive razporedimo po vrhu in jih rahlo vtisnemo v testo. Posujemo s celimi lešniki in postavimo v pečico za 50 minut do 1 ure, da se kolač po vrhu zlato rjavo zapeče in je čvrst na dotik. Če je videti, da se bo po vrhu preveč zapekel, ga zadnjih 15 minut pokrijemo s folijo. V modlu ga ohlajamo 10 minut, nato vzamemo iz modla, odluščimo papir in pustimo, da se do konca ohladi na kuhinjski mrežici. Marmelado segrejemo in z njo premažemo vrh kolača, preden ga postrežemo.