
Sestavine
- 400 g čokoladno-lešnikovega namaza
- 50 g masla
- 3 velika jajca sobne temperature
- 140 g moke
- 25 g kakava v prahu
- 1 žlička pecilnega praška
- ščepec soli
- 2 zreli, vendar čvrsti večji hruški
- 2 žlici mareličnega džema
- 50 g olupljenih celih lešnikov
- maslo za model
- sladka smetana, ko postrežemo
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 400 g čokoladno-lešnikovega namaza
- 50 g masla
- 3 velika jajca sobne temperature
- 140 g moke
- 25 g kakava v prahu
- 1 žlička pecilnega praška
- ščepec soli
- 2 zreli, vendar čvrsti večji hruški
- 2 žlici mareličnega džema
- 50 g olupljenih celih lešnikov
- maslo za model
- sladka smetana, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Okrogel model premera 23 cm namastimo z maslom. Lešnikov namaz damo v veliko skledo in mu dodamo maslo, jajca in ščepec soli. Z električnim mešalnikom mešamo eno minuto, da dobimo gladko in rahlo penasto mešanico.
V skledo presejemo še moko, zmešano s kakavom in pecilnim praškom. Z lopatko premešamo, da dobimo gladko mešanico. Vlijemo jo v model in vrh poravnamo. Hruške operemo, olupimo in narežemo na četrtine. Odstranimo jim peščišča ter v debeli del vsake četrtine naredimo nekaj zarez. Džem segrejemo in ga pretlačimo skozi cedilo. Polovico ga s čopičem namažemo na hruškove četrtine in jih razporedimo po vrhu biskvita v obliki ure. Hruške samo položimo na testo in jih ne tlačimo.
Po vrhu posujemo z lešniki in pečemo 40 minut, da kolač naraste in dobi tanko skorjico, v sredini pa je še vedno vlažen. Če v sredino kolača zapičimo leseno palčko, ni popolnoma suha, ko jo potegnemo iz kolača. Hruške še enkrat premažemo s preostalim džemom, da ne porjavijo. Kolač ohladimo v modlu. Postrežemo ohlajenega ali še malo mlačnega, zraven tekne stepena sladka smetana.