
Kaj boste skuhali danes?
Polpete iz hobotnice
Polpete iz hobotnice

Sestavine
- 1 majhna hobotnica (pribl. 500 g)
- 1 steblo zelene
- 1 korenček
- 1 čebula
- 50 g sredice starega kruha
- malo mleka
- 1 strok česna
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- 4 žlice naribanega ovčjega sira
- 1 majhno jajce
- ščep soli
- drobtine po potrebi
- olje za cvrenje

Ne spreglejte te klasike iz kuhinj naših non
Pršutov toč ali toč iz pršuta je slastna primorska jed z bogato tradicijo – popolna za jesenske dni.

Kruh, ki je pripravljen v 5 minutah
Ko nimate časa (ali volje) gnesti testa, a si vseeno zaželíte domač, svež kruh s hrustljavo skorjico, pride prav ta preprosta tehnika.

Recept za najboljši jabolčni zavitek, kot ga je delala babica
Babičin jabolčni štrudelj ostaja ena tistih sladic, ki jih povezujemo z otroštvom, toplino in domačnostjo. Vsaka družina ima svoj recept in prav ta raznolikost je tisto, kar zavitke dela tako posebne.
Sestavine
- 1 majhna hobotnica (pribl. 500 g)
- 1 steblo zelene
- 1 korenček
- 1 čebula
- 50 g sredice starega kruha
- malo mleka
- 1 strok česna
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- 4 žlice naribanega ovčjega sira
- 1 majhno jajce
- ščep soli
- drobtine po potrebi
- olje za cvrenje
Postopek
V lonec nalijemo hladno vodo in vanjo dodamo korenček, steblo zelene in čebulo. Pristavimo na ogenj, in ko voda zavre, primemo očiščeno hobotnico za glavo in lovke do polovice potopimo v vodo. Ko se lovke zavihajo, hobotnico dvignemo in počakamo, da voda spet zavre, nato jo potopimo do konca lovk. Ponovno jo dvignemo, in ko voda zavre, jo spustimo v lonec ter kuhamo približno 45 minut.
Kruh namočimo v mleko. Ko je hobotnica kuhana, jo narežemo na majhne koščke, da dobimo mehko maso. V skledo damo jajce in sir ter dobro zmešamo, dodamo hobotnico, ožet kruh, nasekljan česen, peteršilj ter ščep soli in popra, nato pa primešamo še toliko drobtin, da dobimo čvrsto maso.
V ponvi segrejemo olje za cvrenje. Iz mase oblikujemo polpete in jih povaljamo v drobtinah. Po vseh straneh jih zlato ocvremo v olju.