
Solata z lososom, osočnikom in popečeno kumaro
Osvežilna poletna solata z lososom in divjim osočnikom
Solata z lososom, osočnikom in popečeno kumaro
Osvežilna poletna solata z lososom in divjim osočnikom

Sestavine
- 1 žlica morskih alg v obliki kosmičev ali zdrobljen list alge nori (za suši)
- 2 žlički zdrobljenega suhega čilija
- 1 žlica sladkorja demerara
- drobno naribana lupinica 2 limet
- sol
- 750 g fileja lososa (v kosu)
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 veliki kumari
- 2 zelena čilija
- 3 žlice vloženega ingverja (za suši)
- 150 g mladih poganjkov osočnika
- 1 žlica sezamovega olja
- 2 šopa pikantne listnate solate, npr. vodne kreše, rukole ali mizune
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 1 žlica morskih alg v obliki kosmičev ali zdrobljen list alge nori (za suši)
- 2 žlički zdrobljenega suhega čilija
- 1 žlica sladkorja demerara
- drobno naribana lupinica 2 limet
- sol
- 750 g fileja lososa (v kosu)
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 veliki kumari
- 2 zelena čilija
- 3 žlice vloženega ingverja (za suši)
- 150 g mladih poganjkov osočnika
- 1 žlica sezamovega olja
- 2 šopa pikantne listnate solate, npr. vodne kreše, rukole ali mizune
Postopek
Alge, čili, sladkor, limetino lupinico in 1 žličko soli damo v skledo in zmešamo. Lososov file s kožo navzdol položimo na pekač, obložen z aluminijasto folijo, in ga posujemo z algino mešanico. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in za 1 uro postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 180 °C. Lososa pokapamo z malo oljčnega olja in ga pečemo 25 do 30 minut ali toliko časa, da je komaj pečen. Vzamemo ga iz pečice in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
Medtem ko se losos ohlaja, segrejemo težko ponev ali ponev za žar. Kumari po dolgem razpolovimo in prerezane stranice premažemo z malo olja. S prerezano stranjo navzdol polovice položimo v ponev in pečemo 2 minuti, da so ožgane. Brez skrbi, če postanejo črne, okus bo imeniten. Popečene kumare vzamemo iz ponve in jih malo solimo. Narežemo jih na večje kose in damo v solatno skledo. Dodamo čili, narezan vloženi ingver, osočnik in sezamovo olje ter zmešamo.
Lososa natrgamo na grižljaj velike koščke in dodamo v skledo skupaj s solatnimi listi. Nežno pomešamo in pazimo, da lososa ne zdrobimo preveč, nato preložimo na servirni krožnik ali pladenj.
Osočnik
Osočnik je okusna obmorska divja rastlina. Ker raste na slanih tleh, je že sam po sebi precej slan in ga pri pripravi ne smemo soliti. Ima zelena mesnata členasta stebelca. Mlade poganjke brez stržena kar surove nalomimo v solate, starejše pa skuhamo, da se zmehčajo – 10 do 15 minut –, ko se malo ohladijo, pa mesnate dele osmukamo s trdih strženov. Najpogosteje ga pripravimo v solati, odličen je preprosto zabeljen z oljčnim oljem, prileže se zlasti k ribam, lahko pa ga dodajamo tudi v juhe in enolončnice.