
Čokoladni kipnik s temnim pivom in suhimi slivami
Čokolada, temno pivo in suhe slive - odlična kombinacija, kdo bi si mislil!
Čokoladni kipnik s temnim pivom in suhimi slivami
Čokolada, temno pivo in suhe slive - odlična kombinacija, kdo bi si mislil!

Sestavine
- 200 g suhih sliv brez koščic
- 1,75 dl temnega piva stout
- 175 g masla na sobni temperaturi
- 30 g kakava v prahu
- 150 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- 2 žlički pecilnega praška
- 200 g temnega sladkorja muskovado
- 3 jajca
- 80 g orehov
- 75 g temne čokolade s 70 % kakava
- maslo za model
- sladka smetana, ko postrežemo
Čokoladna omaka
- 175 g temne čokolade
- 1 dl sladke smetane
- 0,75 dl temnega piva stout
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi se težko odrečemo nabiranju divjih rastlin. Dobro je, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 200 g suhih sliv brez koščic
- 1,75 dl temnega piva stout
- 175 g masla na sobni temperaturi
- 30 g kakava v prahu
- 150 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- 2 žlički pecilnega praška
- 200 g temnega sladkorja muskovado
- 3 jajca
- 80 g orehov
- 75 g temne čokolade s 70 % kakava
- maslo za model
- sladka smetana, ko postrežemo
Čokoladna omaka
- 175 g temne čokolade
- 1 dl sladke smetane
- 0,75 dl temnega piva stout
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
Postopek
Suhe slive v skledi prelijemo s pivom in jih pustimo namakati čez noč. Naslednji dan jih odcedimo in pivo prihranimo. 30 g orehov zmeljemo v multipraktiku, 50 g pa jih samo popražimo.
Model za kipnike s prostornino 1,5 litra namažemo z maslom. Kakav v prahu presejemo v skledo skupaj z moko, sodo bikarbono in pecilnim praškom. Maslo in sladkor penasto stepemo, nato postopoma po malo dodajamo rahlo razžvrkljana jajca in vsakokrat dobro stepemo. Nežno vmešamo presejane sestavine izmenjaje s prihranjenim pivom, nato vmešamo še vse orehe, sesekljano 75 % čokolado in namočene slive. Testo preložimo v namaščen model.
Kos papirja za peko položimo na kos aluminijaste folije (biti morata dovolj velika, da pokrijeta vrh modla). Po sredini nagubamo in s papirjem navzdol položimo na kipnik, tako da guba poteka po sredini. Papir in folijo čvrsto zavežemo z vrvico in iz vrvice naredimo ročaj. Odvečni papir in folijo obrežemo.
Kipnik postavimo v veliko kozico s pokrovko in prilijemo toliko vrele vode, da sega do tretjine višine modla. Segrejemo, da voda nežno zavre, kozico pokrijemo in kipnik v sopari kuhamo 1 uro in 45 minut, pri čemer pazimo, da voda ne povre. Pustimo stati 10 minut.
Pripravimo čokoladno omako. Čokolado sesekljamo in jo damo v skledo. V težko kozico damo smetano, pivo in sladkor ter nežno segrevamo, da se sladkor stopi in je mešanica vroča, nato z njo prelijemo čokolado. Pustimo stati kaki 2 minuti. Gladko zmešamo. Čokoladni kipnik s temnim pivom in suhimi slivami.
Kipnik zvrnemo iz modla tako, da z nožem povlečemo ob obodu modla, servirni krožnik poveznemo na kipnik, obrnemo na glavo, malce potresemo in kipnik bi moral zdrsniti iz modla. Po vrhu ga prelijemo z malo čokoladne omake, preostalo pa ponudimo v vrčku, da si vsak postreže sam. Zraven postrežemo še stepeno sladko smetano.
Pivo Stout
Stout je močno temno pivo, za katerega sladu primešajo več hmelja in pražen ječmen, kar da pivu temno barvo in poln okus. Najbolj znani stout je Guinness.