
Sestavine
- 250 g masla
- 250 g sladkorja
- 200 g moke
- 50 g polnozrnate moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlička mletega cimeta
- ščep mletega ingverja
- ščep muškatnega oreška
- 50 g lešnikov
- 50 g neolupljenih mandljev
- 50 g pistacij
- 50 g oreškov makadamije
- 100 g temne čokolade ali čokoladnih kapljic
- 3 velika jajca
- 1 žlička mandljeve arome
- 2 hruški
- maslo za pekač
obliv
- 3 dl kisle smetane
- 100 g temne čokolade
- 100 g mlečne čokolade

Kako pričarati dinozavrsko zabavo z jagodnim pridihom? Ana Žontar Kristanc ima slasten odgovor!
Rojstni dnevi naših malčkov so več kot le torta in svečke – so nepozabne zgodbe, ki jih pišemo v družbi prijateljev in družine s pisanimi baloni, nasmejanimi obrazi in preprostimi trenutki veselja.

Popoln začetek počitnic: povabite na zabavo na terasi
Ne glede na to, ali boste počastili prihod poletja, začetek počitnic, državni praznik ali kakšno drugo praznovanja vredno priložnost, vam bo naš izbor receptov gotovo prišel prav.

Triki za popolno avtentično paeljo
Paelja je ena najbolj prepoznavnih jedi španske kuhinje, ki prihaja iz Valencije. Na prvi pogled preprosta jed z rižem, a za tiste, ki jo pripravljajo z ljubeznijo in razumevanjem, je prava umetnost.
Sestavine
- 250 g masla
- 250 g sladkorja
- 200 g moke
- 50 g polnozrnate moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlička mletega cimeta
- ščep mletega ingverja
- ščep muškatnega oreška
- 50 g lešnikov
- 50 g neolupljenih mandljev
- 50 g pistacij
- 50 g oreškov makadamije
- 100 g temne čokolade ali čokoladnih kapljic
- 3 velika jajca
- 1 žlička mandljeve arome
- 2 hruški
- maslo za pekač
obliv
- 3 dl kisle smetane
- 100 g temne čokolade
- 100 g mlečne čokolade
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Z maslom premažemo dno in odstranljivi rob globokega okroglega pekača za torte s premerom 20 cm. V veliki skledi zmešamo sladkor, obe vrsti moke, mlete mandlje, pecilni prašek in začimbe.
Nasekljamo lešnike, pistacije, mandlje in makadamijo ter jih zmešamo. Dve zvrhani žlici oreškov prihranimo za dekoracijo, preostale pa vmešamo v suho mešanico. Dodamo tudi nasekljano čokolado.
Hruški olupimo, jima odstranimo peščišče in ju narežemo na kocke. Jajca rahlo stepemo, dodamo stopljeno maslo in mandljev ekstrakt ter vse skupaj stepemo. Zmes zlijemo v suho mešanico in dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo, nato vmešamo še hruške. Vse skupaj vlijemo v pekač za torte in pečemo 45 minut. Nato pekač pokrijemo s folijo in pečemo še 20 minut, da je lesena paličica, s katero naredimo preizkus, suha. Čez noč naj sladica počiva v pekaču.
Naredimo obliv. Nalomimo obe vrsti čokolade in ju damo skupaj s kislo smetano v manjšo kozico. Na nizki temperaturi previdno segrevamo in mešamo, da se vse stopi. Obliv ohladimo, da postane mazav (lahko čez noč).
Kolač odstranimo iz pekača, ga premažemo z oblivom, posipamo s preostalimi oreški in postrežemo.