
Sirova torta z mandljevimi piškoti in rozinami
Če jo bodo jedli otroci, lahko mandljev liker nadomestite s pomarančnim sokom. V vsakem primeru bo odlična!
Sirova torta z mandljevimi piškoti in rozinami
Če jo bodo jedli otroci, lahko mandljev liker nadomestite s pomarančnim sokom. V vsakem primeru bo odlična!

Sestavine
- 100 g rozin
- 3 žlice mandljevega likerja (npr. disaronno)
- 50 g masla
- 6 maslenih piškotov
- 8 zdrobljenih mandljevih piškotov (amarettov)
- 600 g kremnega sira
- 3 jajca
- 170 g kisle smetane
- 3 žlice moke
- 1 žlička vaniljeve arome
- 170 g rjavega sladkorja
- maslo za model
- sladkor v prahu in zdrobljeni mandljevi piškoti (amaretti) za posip

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 100 g rozin
- 3 žlice mandljevega likerja (npr. disaronno)
- 50 g masla
- 6 maslenih piškotov
- 8 zdrobljenih mandljevih piškotov (amarettov)
- 600 g kremnega sira
- 3 jajca
- 170 g kisle smetane
- 3 žlice moke
- 1 žlička vaniljeve arome
- 170 g rjavega sladkorja
- maslo za model
- sladkor v prahu in zdrobljeni mandljevi piškoti (amaretti) za posip
Postopek
V skledo stresemo rozine, jih prelijemo z likerjem in pustimo namakati eno uro. Pečico segrejemo na 180 °C in z maslom premažemo okrogel model premera 24 cm. Obe vrsti piškotov zdrobimo in jih zmešamo s stopljenim maslom. Vse skupaj stresemo v model in z rokami utrdimo. Pečemo 5 minut, nato pa vzamemo iz pečice in ohladimo.
Medtem kremni sir z električnim mešalnikom stepemo z jajci, kislo smetano, moko, aromo in sladkorjem, da dobimo gladko kremo. Primešamo rozine z likerjem in maso vlijemo na piškotno dno v modlu. Pečemo 30 minut, da se nadev utrdi, vendar je v notranjosti še vedno malo majav. Ohladi naj se v modlu. Na tej stopnji lahko torto spravimo v hladilnik za največ dva dni.
Pred postrežbo modlu odstranimo obod, torto posujemo s sladkorjem v prahu in zdrobljenimi mandljevimi piškoti. Če želimo, lahko k torti postrežemo še kozarček mandljevega likerja.