
Sirov kolač s kavnim likerjem
Sirov kolač s kavnim likerjem

Sestavine
piškotna podlaga
- 85 g vročega stopljenega masla
- 14 čokoladnih piškotov
- maslo za model
nadev
- 900 g polnomastnega kremnega sira
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 žlice moke
- 2 žlički vaniljeve arome
- 2 žlici kavnega likerja, npr. tia maria
- 3 velika jajca
- 2,8 dl kisle smetane
preliv in okras
- 1,5 dl kisle smetane
- 2 žlici kavnega likerja
- kakav za potresanje
- 8 čokoladnih kroglic z lešniki

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
piškotna podlaga
- 85 g vročega stopljenega masla
- 14 čokoladnih piškotov
- maslo za model
nadev
- 900 g polnomastnega kremnega sira
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 žlice moke
- 2 žlički vaniljeve arome
- 2 žlici kavnega likerja, npr. tia maria
- 3 velika jajca
- 2,8 dl kisle smetane
preliv in okras
- 1,5 dl kisle smetane
- 2 žlici kavnega likerja
- kakav za potresanje
- 8 čokoladnih kroglic z lešniki
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. S papirjem za peko obložimo dno tortnega modla z ločljivim obodom in premerom 25 cm. Piškote v multipraktiku zmeljemo v fine drobtine, ki jim nato primešamo maslo. Mešanico v enakomerno debeli plasti pritisnemo ob dno modla, pečemo 10 minut in počakamo, da se ohladi.
Temperaturo pečice zvišamo na 240 °C. Z električnim mešalnikom gladko razmešamo sir in sladkor; nato vmešamo moko, vaniljo, 2 žlici kavnega likerja, jajca in 2,8 dl kisle smetane.
Z maslom premažemo obod modla. Vanj zlijemo nadev in ga po vrhu poravnamo. Pečemo 10 minut, nato znižamo temperaturo pečice na 110 °C in pečemo še 25 minut. Pečico izklopimo, odpremo vrata pečice in pustimo, da se kolač 2 uri ohlaja v njej. Nič zato, če je po vrhu malce razpokan.
Zmešamo 1,5 dl kisle smetane in kavni liker ter z mešanico premažemo kolač po vrhu. Postavimo ga v hladilnik.
Nasvet
Kako postrežemo
Kolač vzamemo iz modla in ga pazljivo preložimo na krožnik. Skozi cedilo ga po vsej vrhnji površni potresemo s kakavom. Čokoladne kroglice odvijemo. Z nožem narahlo zarišemo črte, po katerih bomo kolač razrezali na kose, in na vsako drugo položimo čokoladno kroglico.
Zamrzovanje
Model s kolačem najprej prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, nato še z aluminijasto. Kolač zamrznemo za največ 6 tednov. Preden postrežemo, naj se 8 ur taja v hladilniku.