
Sirov kolač s kavnim likerjem
Sirov kolač s kavnim likerjem

Sestavine
piškotna podlaga
- 85 g vročega stopljenega masla
- 14 čokoladnih piškotov
- maslo za model
nadev
- 900 g polnomastnega kremnega sira
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 žlice moke
- 2 žlički vaniljeve arome
- 2 žlici kavnega likerja, npr. tia maria
- 3 velika jajca
- 2,8 dl kisle smetane
preliv in okras
- 1,5 dl kisle smetane
- 2 žlici kavnega likerja
- kakav za potresanje
- 8 čokoladnih kroglic z lešniki

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Tako lahko porabite presežek paradižnika
Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni.

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.
Sestavine
piškotna podlaga
- 85 g vročega stopljenega masla
- 14 čokoladnih piškotov
- maslo za model
nadev
- 900 g polnomastnega kremnega sira
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 žlice moke
- 2 žlički vaniljeve arome
- 2 žlici kavnega likerja, npr. tia maria
- 3 velika jajca
- 2,8 dl kisle smetane
preliv in okras
- 1,5 dl kisle smetane
- 2 žlici kavnega likerja
- kakav za potresanje
- 8 čokoladnih kroglic z lešniki
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. S papirjem za peko obložimo dno tortnega modla z ločljivim obodom in premerom 25 cm. Piškote v multipraktiku zmeljemo v fine drobtine, ki jim nato primešamo maslo. Mešanico v enakomerno debeli plasti pritisnemo ob dno modla, pečemo 10 minut in počakamo, da se ohladi.
Temperaturo pečice zvišamo na 240 °C. Z električnim mešalnikom gladko razmešamo sir in sladkor; nato vmešamo moko, vaniljo, 2 žlici kavnega likerja, jajca in 2,8 dl kisle smetane.
Z maslom premažemo obod modla. Vanj zlijemo nadev in ga po vrhu poravnamo. Pečemo 10 minut, nato znižamo temperaturo pečice na 110 °C in pečemo še 25 minut. Pečico izklopimo, odpremo vrata pečice in pustimo, da se kolač 2 uri ohlaja v njej. Nič zato, če je po vrhu malce razpokan.
Zmešamo 1,5 dl kisle smetane in kavni liker ter z mešanico premažemo kolač po vrhu. Postavimo ga v hladilnik.
Nasvet
Kako postrežemo
Kolač vzamemo iz modla in ga pazljivo preložimo na krožnik. Skozi cedilo ga po vsej vrhnji površni potresemo s kakavom. Čokoladne kroglice odvijemo. Z nožem narahlo zarišemo črte, po katerih bomo kolač razrezali na kose, in na vsako drugo položimo čokoladno kroglico.
Zamrzovanje
Model s kolačem najprej prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, nato še z aluminijasto. Kolač zamrznemo za največ 6 tednov. Preden postrežemo, naj se 8 ur taja v hladilniku.