
Čokoladna sirova torta
Ta čokoladna sirova torta bo premamila tudi tiste, ki torte sicer pripravljajo le ob rojstnih dneh!
Čokoladna sirova torta
Ta čokoladna sirova torta bo premamila tudi tiste, ki torte sicer pripravljajo le ob rojstnih dneh!

Sestavine
piškotno dno
- 85 g vročega stopljenega masla
- 150 g čokoladnih piškotov
nadev
- 900 g kremnega sira
- 200 g rjavega sladkorja
- 4 žlice kakava v prahu
- 2 žlički vaniljeve arome
- 3 žlice kavnega likerja (npr. Tia Maria)
- 3 velika jajca
- 2,8 dl kisle smetane
- 100 g temne čokolade z okusom kave
- 2–3 žlice mleka
- 2,8 dl sladke smetane
- maslo za model
- čokoladni ostružki za okras
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
piškotno dno
- 85 g vročega stopljenega masla
- 150 g čokoladnih piškotov
nadev
- 900 g kremnega sira
- 200 g rjavega sladkorja
- 4 žlice kakava v prahu
- 2 žlički vaniljeve arome
- 3 žlice kavnega likerja (npr. Tia Maria)
- 3 velika jajca
- 2,8 dl kisle smetane
- 100 g temne čokolade z okusom kave
- 2–3 žlice mleka
- 2,8 dl sladke smetane
- maslo za model
- čokoladni ostružki za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Model s premerom 26 cm namastimo z malo masla ter dno in obod obložimo s papirjem za peko. Piškote na drobno zmeljemo in jih dobro premešamo z maslom. Z mešanico obložimo dno modla, z žlico rahlo potlačimo in pečemo 10 minut.
Pečico nato segrejemo na 240 °C. Čokolado previdno raztopimo. Z električnim mešalnikom zmešamo sir in sladkor, da dobimo gladko in kremno mešanico. Primešamo še presejani kakav, aromo, kavni liker, jajca, kislo smetano in polovico stopljene čokolade. Preostalo čokolado zmešamo s toliko mleka, da dobimo omako. Shranimo jo za okrasitev.
V model vlijemo čokoladno sirovo mešanico in vrh poravnamo. Pečemo 10 minut, nato pa temperaturo v pečici zmanjšamo na 110 °C in pečemo še 25 do 30 minut. Nadev bi moral v sredini biti še malo majav. Pečico ugasnemo, malo pripremo vrata in pustimo torto v pečici ohlajati 2 uri. Do postrežbe jo shranimo na hladno.
Preden torto postrežemo, jo previdno vzamemo iz modla in odstranimo papir za peko. Sladko smetano stepemo le toliko, da se med stepanjem začnejo delati vršički, in jo namažemo po vrhu torte. Prelijemo jo s prihranjeno čokoladno omako in s konico žlice omako malo razmažemo po torti, da dobimo valove. Potresemo še s čokoladnimi ostružki ali kakšno drugo dekoracijo in postrežemo.