
Šarenka z luštrekom, grahovim pirejem in hrustljavimi mladimi čebulicami
Šarenka z luštrekom, grahovim pirejem in hrustljavimi mladimi čebulicami

Sestavine
- 2 očiščeni postrvi šarenki (pribl. 350 g)
- 1–2 žlici oljčnega olja
- prgišče luštrekovih listov
- 2 žlički masla
- ½ limone
- 1 žlica riževe moke
- lupina 1 limete
- 3 mlade čebulice
- 2 dl rastlinskega olja
- sol
- poper
grahov pire
- 1 čebula
- lupina in sok 1 limone
- 1 žlica masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g špinače
- 150 g zamrznjenega graha
- brizg belega vina
- 10 luštrekovih listov
- 1 žlica crème fraîche ali kisle smetane
- ščepec soli
priloga (po želji)
- mladi krompir
- zelena solata

Vesuvio v Portorožu jadra s picami prav proti soncu
Obiskali smo picerijo Vesuvio, ki se ne ponaša le z vrhunskimi picami, ampak tudi s številnimi najvišjimi lovorikami.

8 idej za kosilo v eni ponvi
Od zajtrka do večerje - naredite slasten obrok za vso družino v samo eni ponvi. Našli smo recepte, ki umažejo malo posode, a ponudijo veliko okusov.

Kuharska tehnika po korakih: Holandska omaka
Naučite se pripraviti eno izmed petih osnovnih francoskih omak. Holandska omaka je nepogrešljiva sestavina finega poznega bruncha in se krasno poda špargljem.
Sestavine
- 2 očiščeni postrvi šarenki (pribl. 350 g)
- 1–2 žlici oljčnega olja
- prgišče luštrekovih listov
- 2 žlički masla
- ½ limone
- 1 žlica riževe moke
- lupina 1 limete
- 3 mlade čebulice
- 2 dl rastlinskega olja
- sol
- poper
grahov pire
- 1 čebula
- lupina in sok 1 limone
- 1 žlica masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g špinače
- 150 g zamrznjenega graha
- brizg belega vina
- 10 luštrekovih listov
- 1 žlica crème fraîche ali kisle smetane
- ščepec soli
priloga (po želji)
- mladi krompir
- zelena solata
Postopek
Najprej naredimo pire. Luštrekove liste operemo. Čebulo tanko narežemo in jo skupaj z limonovo lupino ter ščepcem soli pri nizki temperaturi pražimo na maslu in olju 8 do 10 minut, da se zmehča. Dodamo špinačo, grah in vino in kuhamo, dokler vino ne izpari. Občasno premešamo. Prilijemo 1 dl vode, pustimo, da rahlo zavre, in kuhamo približno 2 minuti, da je grah skuhan. Dodamo luštrek in crème fraîche. Na hitro premešamo, da listi ovenejo, nato pa dodamo limonov sok in spiriramo v multipraktiku, da nastane svilnato gladek pire. Predenemo ga v kozico in ga pogrejemo, preden postrežemo.
Pečico segrejemo na 220 °C. Limono narežemo na tanke rezine. Ribi premažemo z malo oljčnega olja in ju v notranjosti solimo in popramo. V vsako ribo vložimo nekaj luštrekovih listov, rezin limone in noževih konic masla. Na papir za peko položimo kos aluminijaste folije, ki naj bo večji od papirja za peko. Ribi položimo na sredino in nad njima zvijemo konce folije, da dobimo zaprt zavoj. V pečico ju damo za 15 minut, nato zavoj odpremo in pečemo še 5 minut. Potem ribi vzamemo iz pečice in ju pustimo počivati 5 minut, medtem ko pripravimo hrustljavo mlado čebulico. Ribi morata biti svetlo rožnate barve, sočni in zelo mehki, da zlahka odstranimo kožo in kosti.
Čebulice razpolovimo in polovice po dolgem narežemo na koščke v velikosti vžigalic. V skledo stresemo riževo moko, limetino lupino in ščepec soli. Dodamo čebulico in premešamo, da se je moka prime. V kozico vlijemo olje (pazimo, da ne napolni več kot tretjino kozice) in ga segrejemo na zmerni temperaturi. Čebulico ocvremo, da zacvrči. Če začne zelo hitro rjaveti ali se pražiti, znižamo temperaturo. Cvremo jo približno 3 do 5 minut, da je hrustljava, a ne preveč rjava, in jo nato odcedimo na papirnati brisači.
Ko postrežemo, razporedimo pire po krožniku, nanj položimo šarenki in vse skupaj potresemo s čebulico. Zraven lahko ponudimo pečen krompir v kosih in svežo zeleno solato.