
Kaj boste skuhali danes?
Zapečena leča z brusnicami
Leča bo odlična izbira, če gostite vegetarijance ali vegane
Zapečena leča z brusnicami
Leča bo odlična izbira, če gostite vegetarijance ali vegane

Sestavine
- 50 g suhih brusnic
- 2 žlici rdečega vina
- 250 g kuhane puyske leče (iz 125 g suhe)
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za modelčka
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 2 žlici nasekljanega žajblja
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- 1⁄2 žličke dimljene mlete paprike
- velik ščep mletih nageljnovih žbic
- 1⁄2 žlice paradižnikovega koncentrata
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlica koruznega škroba
- pečen krompir, korenje in por ter omaka (recept spodaj), ko postrežemo

Preženite prehlad z milijonsko juho
V teh dneh nas z vseh strani prepričujejo z raznolikimi sredstvi za boj proti prehladu, a mi že od vrtca prisegamo le na krožnik tople milijonske juhe.

Domače bajadere, ki jih lahko jeste za zajtrk
Kultno sladico smo pripravili malo drugače – rezultat je odličen!

Nikar ne zavrzite bučnih semen – pripravite slastne bučnice
Ljubitelji skoraj zasvajajočega grickanja bučnih semen bodo gotovo veseli našega preprostega recepta za pripravo bučnic in slasten namaz.
Sestavine
- 50 g suhih brusnic
- 2 žlici rdečega vina
- 250 g kuhane puyske leče (iz 125 g suhe)
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za modelčka
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 2 žlici nasekljanega žajblja
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- 1⁄2 žličke dimljene mlete paprike
- velik ščep mletih nageljnovih žbic
- 1⁄2 žlice paradižnikovega koncentrata
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlica koruznega škroba
- pečen krompir, korenje in por ter omaka (recept spodaj), ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Dno dveh nepregornih modelčkov s prostornino 2 dl namažemo z oljem in obložimo s krogom papirja za peko. Brusnice damo v majhno kozico, dodamo vino in na srednji temperaturi kuhamo nekaj minut, da brusnice nabreknejo, vino pa se pokuha v sirup. Prelijemo v modelčka in damo na stran.
Lečo damo v skledo in je polovico grobo pretlačimo z vilicami. V majhni kozici segrejemo olje in na njem drobno nasekljano čebulo pražimo 6 do 8 minut na srednji temperaturi, da se zmehča. Dodamo pretisnjen ali drobno nariban česen, nasekljana zelišča, mleto papriko in nageljnove žbice ter pražimo še minuto. Izklopimo kuhalno ploščo, dodamo lečo, paradižnikov koncentrat, sojino omako in škrob, vse skupaj dobro zmešamo, nato pa naložimo v modelčka in mešanico nežno potlačimo s hrbtno stranjo žlice. (Pokrito lahko zdaj shranimo v hladilnik za največ 2 dni ali pa zamrznemo za največ 2 meseca; pred peko odtajamo v hladilniku.)
Modelčka postavimo na pekač in pečemo 15 minut. Preden zapečeno lečo zvrnemo na krožnik, naj se 1 minuto ohlaja.
Vegi omaka
Sestavine:
1⁄2 čebule
1 korenček (približno 100 g)
1 steblo stebelne zelene (približno 100 g)
1 lovorov list
1 vejica timijana
1 žlica oljčnega olja (ali masla)
1⁄2 žlice svetlega rjavega sladkorja
1 žlica moke
1 žlička kvasnega izvlečka (po želji)
1⁄2 žlice paradižnikovega koncentrata
1 žlica balzamičnega kisa
0,5 litra zelenjavne jušne osnove
1 žlica sojine omake
Zelenjavo drobno nasekljamo in jo damo v kozico skupaj z zelišči ter oljem. Nežno jo pražimo 10 do 12 minut, da se rahlo rjavo obarva. Posujemo jo s sladkorjem in pražimo še 1 do 2 minuti, da malce karamelizira. Dodamo moko in dobro zmešamo. Dodamo kvasni izvleček, če ga imamo, paradižnikov koncentrat in balzamični kis. Medtem postopoma, malo po malo prilivamo jušno osnovo.
Vse skupaj nežno kuhamo, da se omaka zgosti, kar bo trajalo kakih 30 minut. Omako precedimo skozi sito, dodamo sojino omako in po želji še malce kvasnega izvlečka za okus in barvo. Omako lahko za največ 2 meseca zamrznemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kokosovi kolački
Kokosovi kolački so preprosta in hitra slaščica, primerna za k popoldanski kavi
Kumarična solata z jogurtom
Osvežujoča klasika za odlično spremljavo k jedem z žara