Saltimbocca alla romana

Saltimbocca alla romana

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Oznake
govedina svinjina teletina pršut zrezek meso perutnina žajbelj telečji zrezki zrezki goveji zrezki piščančji zrezki puranji zrezki svinjski zrezki saltimboca saltimbocca Saltimbocca alla romana saltimboka
Deli recept
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 8 zrezkov (po 80 g)
  • 8 rezin pršuta
  • 8 listov žajblja
  • 1 dl belega vina
  • sol
  • poper
  • 50 g masla ali druge maščobe za peko

Preberite tudi

Sestavine

  • 8 zrezkov (po 80 g)
  • 8 rezin pršuta
  • 8 listov žajblja
  • 1 dl belega vina
  • sol
  • poper
  • 50 g masla ali druge maščobe za peko

Postopek

1

Zrezke pokrijemo s prozorno folijo in jih lahno potolčemo s kladivom za meso (potolčeni naj bodo debeli približno 5 mm), solimo (previdno, ker je slan že pršut) in popramo. Na vsako rezino mesa položimo rezino pršuta in žajbljev list ter oboje skupaj pritrdimo z zobotrebcem.

2

V veliki ponvi segrejemo maslo, nanj položimo zrezke in jih pečemo 2 minuti na vsaki strani, zalijemo z vinom in na hitro povremo.

3

Meso vzamemo iz ponve in omako pokuhamo, da povre. Saltimbocco ponudimo z omako in poljubno prilogo.

Nasvet

Saltimbocca (»skoči v usta«) je rimska klasika (čeprav naj bi izvirala iz Brescie). Lahko je tudi v obliki zvitkov, včasih ji dodajo kapre. Jed pozna tudi kulinarična tradicija Grčije, Španije in južne Švice. Za saltimbocco tradicionalno uporabimo telečje zrezke, na enak način pa lahko pripravimo tudi svinjske ali perutninske.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.