
Sestavine
- 2 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 2 jajci
- 4 žlice sladkorja
- 1 žlica moke
- sok 1 limone ali malo žganja
- 300 g razkoščičenih češenj
- 300 g malin

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 2 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 2 jajci
- 4 žlice sladkorja
- 1 žlica moke
- sok 1 limone ali malo žganja
- 300 g razkoščičenih češenj
- 300 g malin
Postopek
Vaniljev strok vzdolžno prerežemo in ga damo v mleko. Vse skupaj segrevamo do vretja, in ko mleko skoraj zavre, ogenj ugasnemo in pustimo namakati 10 do 15 minut. Rumenjake ločimo od beljakov in rumenjake stepemo z 2 žlicama sladkorja, da dobimo svetlo mešanico. Primešamo ji še moko in gladko stepemo. V rumenjakovo mešanico vlijemo mleko in kuhamo 3 do 5 minut, da se krema zadosti zgosti. Skozi cedilo jo zlijemo v večjo skledo, da odstranimo strok, in pustimo, da se rahlo ohladi.
Beljake stepamo tako dolgo, da se njihova prostornina potroji in da se začnejo delati vršički. Nato postopoma dodajamo preostali sladkor, da dobimo gost in svetleč sneg. V rumenjakovo mešanico vlijemo limonov sok ali žganje ter tretjino snega. Dobro premešamo, nato pa v dveh korakih previdno vmešamo še preostali sneg. Vključimo grelec za žar v pečici.
V nizek pekač razporedimo očiščene češnje in maline in jih damo za 3 do 5 minut pod žar, da se rahlo zmehčajo. Nato čez sadje razporedimo jajčno kremo in damo še za 3 minute pod žar, da se obloga zlato rjavo obarva.