
Zapečene češnje in maline z jajčno kremo
Zapečene češnje in maline z jajčno kremo

Sestavine
- 2 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 2 jajci
- 4 žlice sladkorja
- 1 žlica moke
- sok 1 limone ali malo žganja
- 300 g razkoščičenih češenj
- 300 g malin
Preberite tudi

Polenta: Vse, kar morate vedeti o sortah in pripravi
Rumena, rdeča in bela polenta je nahranila generacije naših prednikov. Briški otroci so stali v vrsti, da bi dobili "škurjo od polente". Jo še znamo skuhati na star način?

Pečenka: vse kar morate vedeti, da bo uspela
Odkrijte skrivnosti popolne pečenke! Naučite se pravilne peke, da bo meso sočno, mehko in polnega okusa – vsakokrat brezhibno!

Veganske sladice, ki osvajajo brez kompromisov – ne boste verjeli, da so 100 % rastlinske!
Na popoldansko čajanko smo povabili vegana in se skoraj ujeli v past. S katero slaščico postreči, ko pa smo tako vajeni receptov z mlekom, jajci, smetano in medom. Z nekaj raziskovanja, novega znanja in kakšnim pametnim nadomestkom vam bo gotovo uspelo – ne bojte se eksperimentiranja!
Sestavine
- 2 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 2 jajci
- 4 žlice sladkorja
- 1 žlica moke
- sok 1 limone ali malo žganja
- 300 g razkoščičenih češenj
- 300 g malin
Postopek
Vaniljev strok vzdolžno prerežemo in ga damo v mleko. Vse skupaj segrevamo do vretja, in ko mleko skoraj zavre, ogenj ugasnemo in pustimo namakati 10 do 15 minut. Rumenjake ločimo od beljakov in rumenjake stepemo z 2 žlicama sladkorja, da dobimo svetlo mešanico. Primešamo ji še moko in gladko stepemo. V rumenjakovo mešanico vlijemo mleko in kuhamo 3 do 5 minut, da se krema zadosti zgosti. Skozi cedilo jo zlijemo v večjo skledo, da odstranimo strok, in pustimo, da se rahlo ohladi.
Beljake stepamo tako dolgo, da se njihova prostornina potroji in da se začnejo delati vršički. Nato postopoma dodajamo preostali sladkor, da dobimo gost in svetleč sneg. V rumenjakovo mešanico vlijemo limonov sok ali žganje ter tretjino snega. Dobro premešamo, nato pa v dveh korakih previdno vmešamo še preostali sneg. Vključimo grelec za žar v pečici.
V nizek pekač razporedimo očiščene češnje in maline in jih damo za 3 do 5 minut pod žar, da se rahlo zmehčajo. Nato čez sadje razporedimo jajčno kremo in damo še za 3 minute pod žar, da se obloga zlato rjavo obarva.