
Ljubljanski zrezki
Ljubljanski zrezki

Sestavine
- 4 zrezki (po pribl. 150 g)
- moka
- drobtine
- maščoba za peko in cvrenje
nadev
- sol
- 2 jajci
- 120 g šunke, narezane na kocke

Kako pripraviti zdrave marmelade brez odvečnih kalorij
Dnevi, ko smo sadje za kompote in marmelade izdatno zasipali s sladkorjem, so minili.

To so triki za pripravo popolne hobotnice
Hobotnica je ena tistih sestavin, ki marsikomu vzbudi kanček spoštovanja, morda celo strahu. A ko enkrat osvojimo nekaj osnovnih pravil, se pred nami odpre svet neverjetnih okusov in tekstur, ki jih je skoraj škoda zapraviti s preprostim kuhanjem.

Tradicionalna enolončnica, ki ne sme utoniti v pozabo
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Sestavine
- 4 zrezki (po pribl. 150 g)
- moka
- drobtine
- maščoba za peko in cvrenje
nadev
- sol
- 2 jajci
- 120 g šunke, narezane na kocke
Postopek
Najprej pripravimo nadev. Jajca razžvrkljamo in posolimo. V ponvi segrejemo maščobo in nanjo vlijemo jajca, potresemo šunko, pomešamo in na hitro spečemo, da so jajca še sočna. Ohladimo.
Zrezke potolčemo, da so debeli približno 4 mm. Na polovici jih nadevamo z jajčno jedjo, a ne čisto do robov, ki jih obsujemo z ostro moko, zrezke prepognemo in s hrbtno stranjo noža rob potolčemo, da se sprime.
Na en krožnik natresemo moko, v drugem razžvrkljamo jajci (lahko dodamo žlico ali dve mleka), na tretjega natresemo drobtine (ali pa moko in drobtine nasujemo na papir za peko). Nadevane zrezke solimo in jih povaljamo v moki, nato v jajcih, v drobtinah pa samo po eni strani, tako da druga stran ostane panirana pariško.
V ponvi segrejemo maščobo in vanjo položimo zrezke najprej s pariško panirano stranjo navzdol. Pazimo, da maščoba ni prevroča – za pariško panirane zrezke naj bo približno 165 °C (za razliko od zrezkov, paniranih v drobtinah, ki jih proti koncu cvremo pri 180 °C). Cvremo jih 4 minute, nato jih obrnemo in cvremo še 4 minute na drugi strani. Razmastimo jih na kuhinjskih brisačah in postrežemo. Zraven se priležeta pražen krompir in zelenjava ter limona za pokapanje.
Nasvet
Recept lahko pripravimo s telečjimi, svinjskimi, piščančjimi ali puranjimi zrezki.