
Dunajski zrezki
Dunajski zrezki

Sestavine
- 4 telečji zrezki (po 160 g)
- sol
- moka
- 2 jajci
- drobtine
- maščoba za cvrenje

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 4 telečji zrezki (po 160 g)
- sol
- moka
- 2 jajci
- drobtine
- maščoba za cvrenje
Postopek
Zrezke pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in jih potolčemo po eni strani, nato jih po obeh straneh posolimo. (Potolčeni zrezki naj bodo debeli približno 6 mm.)
Za paniranje na velik krožnik nasujemo moko, v drugem krožniku razžvrkljamo jajci (lahko dodamo žlico ali dve mleka), na tretji velik krožnik pa nasujemo drobtine (ali pa moko in drobtine nasujemo na papir za peko, tako bo šlo še laže). Zrezke po obeh straneh pomokamo, pomočimo v jajca in nato po obeh straneh paniramo v drobtinah (ne pritisnemo preveč).
V globoki ponvi segrejemo maščobo in zrezke po obeh straneh ocvremo. Zrezki morajo v maščobi plavati, med cvrenjem jih z veliko žlico polivamo z maščobo.
Opombe
Ni jasno, od kod izvira ta morda najbolj priljubljeni zrezek, jasno pa je, da je legenda, kako ga je na Dunaj iz Milana prinesel feldmaršal Radetzky, navdušen nad milanskim zrezkom, le legenda. V znameniti kuharici Katharine Prato se pojavi kot »panirane telečje rezine«, poimenovanje dunajski zrezek pa prvič zasledimo konec 19. stoletja. In jasno mora biti, da je pravi dunajski zrezek vedno telečji! Če je paniran in ocvrt svinjski, piščančji ali kakšen drug, ni dunajski, ampak je to zrezek na dunajski način.
Opombe
Klasični prilogi k dunajskim zrezkom sta krompirjeva solata ali maslen krompir s peteršiljem.
Opombe
Vse recepte na naslednjih straneh lahko pripravimo s telečjimi, svinjskimi, piščančjimi ali puranjimi zrezki.