
Sestavine
- 175 g masla
- 200 g temne čokolade
- 250 g mehkega svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
- 85 g moke
- 50 g kakava v prahu
- ¼ žličke pecilnega praška
- 3 velika jajca
- 200 g češenj, razpolovljenih in izkoščičenih
- sol
- maslo za pekač
- sladka smetana za postrežbo (po želji)
- 12 češenj s peclji za okras (po želji)
- kakav v prahu za posip

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 175 g masla
- 200 g temne čokolade
- 250 g mehkega svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
- 85 g moke
- 50 g kakava v prahu
- ¼ žličke pecilnega praška
- 3 velika jajca
- 200 g češenj, razpolovljenih in izkoščičenih
- sol
- maslo za pekač
- sladka smetana za postrežbo (po želji)
- 12 češenj s peclji za okras (po želji)
- kakav v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. 12 globokih vdolbin v pekaču za mafine namastimo in vsako vdolbino obložimo z daljšim trakom papirja za peko – z njim bomo rjavčke kasneje lažje vzeli iz vdolbin.
Narezano maslo, 150 g nasekljane čokolade, sladkor in vaniljevo aromo damo v ognjevarno posodo in jo položimo nad kozico, v kateri nežno vre voda. Počasi segrevamo ter občasno premešamo, da se sestavine stopijo. Posodo odstavimo in pustimo, da se nekaj minut ohlaja. Moko, kakav v prahu, pecilni prašek in ščep soli medtem presejemo v večjo skledo.
Toplo čokoladno zmes, stepena jajca, češnje in preostalih 50 g nasekljane čokolade dodamo suhim sestavinam in dobro premešamo. Maso razdelimo po vdolbinah. Pazimo, da vsaka dobi nekaj koščkov češenj. Kolačke pečemo 18 minut oziroma tako dolgo, da se spečejo, toda v sredini naj bodo še vlažni – malo se bodo še pekli med ohlajanjem. V pekaču jih hladimo 30 minut, nato jih damo na rešetko in popolnoma ohladimo. Postrežemo jih s stepeno sladko smetano, posute s kakavom v prahu in okrašene s češnjami. (Kolački teknejo tudi topli.)