
Suho sadje z orehovimi drobtinami
Ste že poskusili našo zimsko različico drobljenca?
Suho sadje z orehovimi drobtinami
Ste že poskusili našo zimsko različico drobljenca?

Sestavine
- 250 g belega vina
- 2 žlici ruma (60 %)
- 2 žlici kostanjevega medu
- 4 zvezdasti janeži
- 1 cimetova skorjica, razdeljena na štiri dele
- 1 vaniljev strok, razdeljen na štiri dele
- 6–8 nageljnovih žbic
- 4 suhe hruške (razpolovljene, brez peščišč in pecljev)
- 8 suhih jabolčnih krhljev ali kolobarčkov
- 8 suhih sliv
- 8 suhih marelic
- 40 g moke
- 4 skodelice ali kozarci
- malo masla
orehove drobtine
- 60 g moke
- 40 g masla
- 40 g rjavega sladkorja
- 40 g grobo mletih orehov
- vrečka vaniljinega sladkorja
- ščepec nastrgane pomarančne lupinice
- ščepec soli
Preberite tudi

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.
Sestavine
- 250 g belega vina
- 2 žlici ruma (60 %)
- 2 žlici kostanjevega medu
- 4 zvezdasti janeži
- 1 cimetova skorjica, razdeljena na štiri dele
- 1 vaniljev strok, razdeljen na štiri dele
- 6–8 nageljnovih žbic
- 4 suhe hruške (razpolovljene, brez peščišč in pecljev)
- 8 suhih jabolčnih krhljev ali kolobarčkov
- 8 suhih sliv
- 8 suhih marelic
- 40 g moke
- 4 skodelice ali kozarci
- malo masla
orehove drobtine
- 60 g moke
- 40 g masla
- 40 g rjavega sladkorja
- 40 g grobo mletih orehov
- vrečka vaniljinega sladkorja
- ščepec nastrgane pomarančne lupinice
- ščepec soli
Postopek
V kozici zavremo belo vino z rumom in medom. Dodamo dišavnice in kuhljamo 5 minut. Potem dodamo suho sadje, zavremo in pustimo 10 minut. Vse skupaj stresemo na cedilo in dobro odcedimo (prevretek prihranimo); dišavnice zavržemo. Dobro odcejeno in ohlajeno suho sadje zmešamo z moko in porazdelimo v štiri pripravljene ognjevarne posodice.
Orehove drobtine pripravimo tako, da v skledi zmešamo vse sestavine in jih zgnetemo v drobtine. Prevretek enakomerno porazdelimo po sadju in potresemo, najbolje kar s prsti, z drobtinami.
Pečemo na spodnjem vodilu v prej ogreti pečici pri 160 °C približno 20 minut do zlato rjave barve. Ponudimo toplo!