
Rižev narastek z jabolki
Popolna slaščica, ki spremlja zelenjavno juho
Rižev narastek z jabolki
Popolna slaščica, ki spremlja zelenjavno juho

Sestavine
- 180 g okroglozrnatega riža
- 5 dl mleka
- malo soli
- 60 g masla
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlička limonovega soka
- 5 jajc
- 60 g sladkorja
- oblat (vafelj) v velikosti modla
- maslo in drobtine za model
nadev
- 3–4 jabolka
- sladkor v prahu in cimet

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 180 g okroglozrnatega riža
- 5 dl mleka
- malo soli
- 60 g masla
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlička limonovega soka
- 5 jajc
- 60 g sladkorja
- oblat (vafelj) v velikosti modla
- maslo in drobtine za model
nadev
- 3–4 jabolka
- sladkor v prahu in cimet
Postopek
Riž prevremo (nekaj minut) v pol litra vode, nato ga odcedimo in v mleku do mehkega zdušimo. V riž vmešamo maslo, sol, vaniljev sladkor in limonov sok ter ohladimo.
Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake in 30 g sladkorja penasto stepemo in vmešamo v ohlajeno riževo maso. Beljake stepemo s 30 g sladkorja v trd sneg in ga previdno vmešamo v maso. Polovico riževe mase napolnimo v pomaščen in z drobtinami posipan model za narastke. Pokrijemo ga z oblatom, da se jabolka ne pogreznejo na dno.
Pečico segrejemo na 180 °C. Za nadev olupimo jabolka in jim odstranimo peščišča. Jabolka narežemo na tanke lističe in jih enakomerno porazdelimo po oblatu; potresemo jih s sladkorjem v prahu in cimetom. Preostalo riževo maso enakomerno porazdelimo po jabolkih. Narastek postavimo v ogreto pečico in ga pečemo približno pol ure.
Še topel narastek potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo. Zraven ponudimo sadno omako, na primer iz jagod.