
Rižev narastek s snežno kapo
Rižev narastek s snežno kapo

Sestavine
- 160 g okroglozrnatega riža
- 5 dl mleka
- 50 g masla
- ščepec soli
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- sok in lupina 1 limone
- 70 g drobnega kristalnega sladkorja
- 5 jajc
- maslo in drobtine za pekač
snežena kapa
- 2 beljaka
- 60 g drobnega kristalnega sladkorja
malinov sok
- 2,5 dl malinovega sirupa
- 3 žlice belega vina
- kanček vode po želji

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 160 g okroglozrnatega riža
- 5 dl mleka
- 50 g masla
- ščepec soli
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- sok in lupina 1 limone
- 70 g drobnega kristalnega sladkorja
- 5 jajc
- maslo in drobtine za pekač
snežena kapa
- 2 beljaka
- 60 g drobnega kristalnega sladkorja
malinov sok
- 2,5 dl malinovega sirupa
- 3 žlice belega vina
- kanček vode po želji
Postopek
Riž na hitro zavremo v vodi in ga dobro odcedimo. V loncu zavremo mleko, maslo, sol, polovico vaniljevega sladkorja in limonovo lupino, dodamo riž in ga na majhnem ognju do mehkega zdušimo. Lonec odstavimo z ognja in pustimo, da se riž ohladi v pokriti posodi. Model za narastek namažemo z maslom in posipamo z drobtinami. Pečico segrejemo na 180 °C.
Beljake ločimo od rumenjakov. Beljake stepemo z drobnim kristalnim sladkorjem v trd sneg, rumenjake pa penasto zmešamo s preostalim vaniljevim sladkorjem in vmešamo v ohlajeno riževo maso, potem vmešamo še sneg. Maso napolnimo v pripravljen model, površino zgladimo in pečemo približno 40 minut v prej ogreti pečici.

Narastek vzamemo iz pečice in ga nekoliko ohladimo. Dva beljaka stepemo s 60 g drobnega kristalnega sladkorja v trd sneg; sneg napolnimo v brizgalno vrečko z zvezdnim nastavkom in nabrizgamo na rižev narastek sneženo kapo. Narastek popečemo v prej ogreti pečici pri 250 °C, da snežena kapa rahlo porjavi. Malinov sirup pomešamo z belim vinom, po želji dodamo še kanček vode. Rižev narastek narežemo na primerne kose in ga ponudimo z malinovim sokom.
