
Kupe s pečeno kutino in desertnim vinom
Kupe s pečeno kutino in desertnim vinom

Sestavine
- 2 veliki kutini
- 100 g sladkorja
- semena 1 stroka vanilje
- lupinica 1 pomaranče
- sok ½ limone
- 3 dl madeire ali drugega desertnega vina
- 3,5 dl sladke smetane
- 1,5 dl grškega jogurta
- maščoba za pekač
- prgišče nasekljanih popraženih lešnikov za posip
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 2 veliki kutini
- 100 g sladkorja
- semena 1 stroka vanilje
- lupinica 1 pomaranče
- sok ½ limone
- 3 dl madeire ali drugega desertnega vina
- 3,5 dl sladke smetane
- 1,5 dl grškega jogurta
- maščoba za pekač
- prgišče nasekljanih popraženih lešnikov za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Kutino olupimo, narežemo na rezine in razporedimo na pomaščen pekač ali v kozico. Posujemo s sladkorjem in vaniljevimi semeni ter priložimo še strok. Dodamo pomarančno lupinico in limonov sok ter prilijemo vino in 1 dl vode. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 25 do 30 minut, da se kutina obarva rožnato in je zelo mehka.
Počakamo, da se kutina ohladi, nato jo polovico zmeljemo v pire, drugo polovico pa drobno narežemo. Sok, ki se je izcedil med pečenjem, v kozici povremo v sirup. Zmešamo kutinov pire in narezano kutino. Smetano stepemo in jo nežno zmešamo z grškim jogurtom ter malo sirupa. Kremo, kutinovo mešanico in sirup v plasteh naložimo v kupe, posujemo z nasekljanimi lešniki in ponudimo.