
Pecivo z limonovo kremo in borovnicami
Popolna slaščica za pomladna praznovanja
Pecivo z limonovo kremo in borovnicami
Popolna slaščica za pomladna praznovanja

Sestavine
- 175 g zmehčanega masla in še malo za model
- 1 dl grškega jogurta
- 2 žlici limonove jajčne kreme (ali limonove marmelade)
- 3 jajca
- lupinica in sok 1 bio limone
- 200 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 175 g rjavega sladkorja
- 100 g borovnic (lahko zamrznjenih)
- 150 g sladkorja v prahu
za okras (po želji)
- limonova lupinica
- užitne cvetlice, npr. rumene ali vijoličaste trobentice
ko postrežemo (po želji)
- 4 dl grškega jogurta
- 8–10 žlic limonove jajčne kreme (ali limonove marmelade)
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 175 g zmehčanega masla in še malo za model
- 1 dl grškega jogurta
- 2 žlici limonove jajčne kreme (ali limonove marmelade)
- 3 jajca
- lupinica in sok 1 bio limone
- 200 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 175 g rjavega sladkorja
- 100 g borovnic (lahko zamrznjenih)
- 150 g sladkorja v prahu
za okras (po želji)
- limonova lupinica
- užitne cvetlice, npr. rumene ali vijoličaste trobentice
ko postrežemo (po želji)
- 4 dl grškega jogurta
- 8–10 žlic limonove jajčne kreme (ali limonove marmelade)
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Podolgovat 900-gramski model (za štruco) namastimo in obložimo s papirjem za peko.
V veliko skledo damo grški jogurt, limonovo jajčno kremo, maslo, jajca, limonovo lupinico, moko, pecilni prašek in rjavi sladkor. Na hitro zmešamo z električnim mešalnikom, da nastane gosta masa. V model naložimo polovico mase in nanjo posujemo pol borovnic (če imamo zamrznjene, jih pred uporabo ne odtajamo). Nanje naložimo preostalo maso in jo posujemo s preostalo polovico borovnic. Pečemo 1 uro in 10 do 15 minut, da se pecivo zlatorjavo obarva, zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, pa je čist, ko ga izvlečemo.
Pustimo, da se pecivo ohladi v modelu, nato ga s pomočjo papirja za peko dvignemo in prenesemo na pladenj. Sladkor v prahu presejemo v skledo in primešamo toliko limonovega soka, da dobimo gosto in gladko glazuro. Namažemo jo po vrhu peciva, nato pa po želji okrasimo še z limonovo lupinico in užitnimi cvetlicami. Narežemo na rezine in postrežemo, po želji pa lahko na vsak kos dodamo še žlico grškega jogurta in žlico limonove jajčne kreme ali marmelade.
Limonova krema
Recept za fino limonovo kremo poiščite na tej povezavi.
Uporabimo jo lahko tudi pri pripravi teh ljubkih piškotov, ki bodo idealni za kakšno popoldansko čajanko.