
Svinjska rebrca s čilijem po mehiško
Vsak pravi žar mojster se mora kdaj preizkusiti v pripravi svinjskih rebrc
Svinjska rebrca s čilijem po mehiško
Vsak pravi žar mojster se mora kdaj preizkusiti v pripravi svinjskih rebrc

Sestavine
- 1 1⁄2 kg čim bolj mesnatih svinjskih rebrc, narezanih na posamezna rebra (po 3 na osebo)
začimbna mešanica
- 1 žlica mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička ostre dimljene mlete paprike
- 1 žlica mletega koriandra
- 2 žlički suhega origana ali 2 žlici svežih sesekljanih lističev
- 1 zvrhana žlica temnega sladkorja muskovado
- lupinica 1 limete (sadež narežemo na krhlje, ko postrežemo)
- 1⁄2 žličke grobe morske soli
omaka za žar s pasto chipotle
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 debela stroka česna
- 2 žlici paradižnikove mezge (koncentrata)
- 3 žlice temnega sladkorja muskovado
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlički paste čilijev chipotle
- sok 1 limete
- sol
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 1 1⁄2 kg čim bolj mesnatih svinjskih rebrc, narezanih na posamezna rebra (po 3 na osebo)
začimbna mešanica
- 1 žlica mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička ostre dimljene mlete paprike
- 1 žlica mletega koriandra
- 2 žlički suhega origana ali 2 žlici svežih sesekljanih lističev
- 1 zvrhana žlica temnega sladkorja muskovado
- lupinica 1 limete (sadež narežemo na krhlje, ko postrežemo)
- 1⁄2 žličke grobe morske soli
omaka za žar s pasto chipotle
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 debela stroka česna
- 2 žlici paradižnikove mezge (koncentrata)
- 3 žlice temnega sladkorja muskovado
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlički paste čilijev chipotle
- sok 1 limete
- sol
Postopek
Zmešamo vse začimbe za začimbno mešanico in z njo natremo meso. Pustimo, da se v hladilniku marinira najmanj 1 uro, najbolje pa 1 dan.
Za omako v majhni kozici segrejemo olje in na njem pražimo strt česen 1 minuto. Primešamo preostale sestavine in 2 žlici vode ter nežno kuhamo nekaj sekund, da se sladkor stopi. Solimo in odstavimo.
Pečico segrejemo na 160 °C. Rebrca položimo v pekač v eni plasti, tako da so precej tesno skupaj. Prilijemo 1 dl vroče vode, pekač tesno pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 2 uri, da meso zlahka ločimo od kosti. Maščobo odlijemo. (Rebrca lahko zdaj ohladimo in za največ 2 dni shranimo v hladilnik.)
Zakurimo žar in počakamo, da je oglje razbeljeno in sivo. Rebrca pečemo 4 do 5 minut na vsaki strani, da se temno zlato rjavo obarvajo in dobro pregrejejo. Med peko jih previdno obrnemo s prijemalkami. Premažemo jih z malo omake in pečemo še 1 minuto, da so tu in tam ožgana. Ponudimo jih na pladnju s preostalo omako ob strani, krhlji limete in koruzno salso z avokadom
Nasvet
Recept za okusno prilogo najdete tukaj.