
Narastek iz čokoladnih palačink
Za velike in male sladkosnede
Narastek iz čokoladnih palačink
Za velike in male sladkosnede

Sestavine
testo
- 4 jajca
- pribl. 200 g mehke moke
- mleko po potrebi (3,5–4 dl)
- ščepec soli
- maslo za peko
nadev
- 3 jajca
- 150 g jedilne čokolade
- 70 g sladkorja
- ½ vrečke vaniljevega sladkorja
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posipanje
Preberite tudi

Kako obložiti pekač s papirjem za peko
Oblaganje pravokotnih pekačev s papirjem res ni zahtevno, pri visokih ali okroglih modelih, pa je dobro poznati nekaj trikov, da se papir res lepo prilega.

Umetnost BBQ – gotovo je, ko je gotovo!
Low&slow BBQ način priprave hrane zahteva svoj čas, ki nas bogato nagradi z okusno pojedino. Bližnjic pa ni.

Polenta: Vse, kar morate vedeti o sortah in pripravi
Rumena, rdeča in bela polenta je nahranila generacije naših prednikov. Briški otroci so stali v vrsti, da bi dobili "škurjo od polente". Jo še znamo skuhati na star način?
Sestavine
testo
- 4 jajca
- pribl. 200 g mehke moke
- mleko po potrebi (3,5–4 dl)
- ščepec soli
- maslo za peko
nadev
- 3 jajca
- 150 g jedilne čokolade
- 70 g sladkorja
- ½ vrečke vaniljevega sladkorja
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posipanje
Postopek
Štiri jajca, ščepec soli in presejano moko zmešamo v trdo testo. Dodamo mleko (približno 3,75 dl) in zmešamo v redko zmes, nato testo pustimo 20 minut počivati. Potem ga še enkrat dobro zmešamo in iz njega na vročem maslu spečemo 10 do 12 palačink, ki jih ohladimo.
Jedilno čokolado narežemo na majhne koščke in jo v vodni kopeli raztopimo. Beljake s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepemo v trd sneg. Polagoma dodajamo rumenjake in stopljeno čokolado.

Palačinke namažemo s čokoladno kremo, jih zvijemo in razrežemo na pol; nato jih kot strešnike polagamo v pekač, namazan z maslom, čez to pa prelijemo še preostalo čokoladno kremo.

V vnaprej ogreti pečici jih pečemo 25 minut pri 200 ˚C, nadev mora ostati še kremast.
Palačinke korajžno posipamo s sladkorjem v prahu in jih še vroče prinesemo na mizo. Izvrstna topla sladica za sladkosnede!