
Piščančja rulada s kuskusom in pinjolami
Bodite kreativni in pripravite novo piščančjo jed
Piščančja rulada s kuskusom in pinjolami
Bodite kreativni in pripravite novo piščančjo jed

Sestavine
- 100 g kuskusa
- 1,75 dl vrele kokošje jušne osnove
- 50 g masla
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 100 g pinjol
- 150 g suhih marelic
- velika pest grobo nasekljanega peteršilja
- 2 žlici grobo nasekljanih metinih lističev
- 1 limona
- 1 jajce
- 6 piščančjih prsi brez kosti in kože
- 16 rezin mesnate slanine

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 100 g kuskusa
- 1,75 dl vrele kokošje jušne osnove
- 50 g masla
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 100 g pinjol
- 150 g suhih marelic
- velika pest grobo nasekljanega peteršilja
- 2 žlici grobo nasekljanih metinih lističev
- 1 limona
- 1 jajce
- 6 piščančjih prsi brez kosti in kože
- 16 rezin mesnate slanine
Postopek
Kuskus stresemo v nepregorno skledo, ga prelijemo z vrelo jušno osnovo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo 5 minut, da vpije tekočino. V kozici stopimo polovico masla in na njem nežno pražimo drobno sesekljano čebulo in strt česen 5 do 8 minut, da se zmehčata. Odstavimo. V suhi ponvici nekaj minut pražimo pinjole, da se zlato obarvajo. Kuskusu primešamo čebulo, pinjole, grobo narezane suhe marelice in sesekljana zelišča. Dodamo dober stisk limonovega soka, solimo in popramo ter vmešamo razžvrkljano jajce. Pustimo, da se ohladi.
Rezine slanine s hrbtom noža raztegnemo na 1 ½-kratno dolžino. Položimo jih na velik kos aluminijaste folije, tako da se malce prekrivajo in dobimo pravokotnik. V najdebelejši del vsakega fileja naredimo nekaj zarez in jih položimo med dve plasti aluminijaste folije. S težko kozico jih potolčemo, da so debeli približno 1 cm. Fileje razporedimo na slanino tako, da med njimi ni vrzeli, ob daljših stranicah pa pustimo malo praznega roba (tako bomo piščanca laže zvili).
Nadev razporedimo vzdolž ene od daljših stranic. S pomočjo folije slanino in meso ovijemo okrog nadeva, da dobimo debelo klobaso. Tesno jo zavijemo v folijo in zavijemo konca, da zavitek zatesnimo. Postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri (ali največ za 1 dan).
Pečico segrejemo na 180 °C. Piščančji zvitek s stikom navzdol položimo v pekač in ga pečemo 30 minut, nato folijo odvijemo in piščanca premažemo s preostalim maslom. Nepokritega pečemo še 20 do 30 minut, da je meso skoz in skoz pečeno, nadev pa je vroč (kovinsko nabodalo, ki ga zapičimo v sredino piščanca, mora biti vroče, ko ga izvlečemo). Pustimo, da se ohladi, in ponudimo.