
Poširan goveji file z zelenjavo in hrenovo omako
Govedina, ki kliče po še in še
Poširan goveji file z zelenjavo in hrenovo omako
Govedina, ki kliče po še in še

Sestavine
- 600 g govejega fileja
- 1 l goveje juhe
- kos pora
- kos zelene
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 1 lovorov list
- 2 vejici peteršilja
- 2 vejici timijana
- kuhinjska vrvica
hrenova omaka
- sol
- poper
- 3 žlice naribanega hrena
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1,5 dl kisle smetane
- tabasko

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 600 g govejega fileja
- 1 l goveje juhe
- kos pora
- kos zelene
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 1 lovorov list
- 2 vejici peteršilja
- 2 vejici timijana
- kuhinjska vrvica
hrenova omaka
- sol
- poper
- 3 žlice naribanega hrena
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1,5 dl kisle smetane
- tabasko
Postopek
Korenček in zeleno olupimo ter narežemo na tanke trakove. Tudi svetli del pora narežemo na trakove. Čebulo narežemo na tanke rezine. Goveji file trdno povežemo s kuhinjsko vrvico, da meso pri kuhanju ohrani obliko. Zelišča operemo in osušimo.
V velikem loncu segrejemo govejo juho in jo začinimo s soljo in poprom. Dodamo zelišča in zavremo. Nato dodamo meso, ki naj bo z juho prekrito, in pokrito kuhljamo 10 minut. Dodamo zelenjavo in kuhljamo nadaljnjih 10 minut. Lonec odstavimo s kuhalnika; meso naj počiva 5 minut. Meso mora biti znotraj rožnate barve.

Za hrenovo omako zmešamo v skledi kislo smetano s hrenom, kisom, tabaskom, soljo in poprom. Poširan file vzamemo iz lonca, odstranimo vrvico in meso narežemo na centimeter debele rezine. Na topel pladenj serviramo zelenjavo z malo juhe in rezine govejega fileja. Kot prilogo ponudimo hrenovo omako.
Nasvet
Več o poširanju: Soparjenje in poširanje