
Kaj boste skuhali danes?
Ajdovi žganci s kislim zeljem
Žganci so klasika, na katero prepogosto pozabimo. Naučite se jih pripraviti po korakih.
Ajdovi žganci s kislim zeljem
Žganci so klasika, na katero prepogosto pozabimo. Naučite se jih pripraviti po korakih.

Sestavine
žganci
- 400 g ajdove moke
- 100 g bele pšenične moke
- pribl. 1,5 l vode
- 100 g ocvirkove masti
kislo zelje
- sol
- 500 g kislega zelja
- 1 lovorov list
- 1 strok česna
- ½ žlice moke
- 50 g ocvirkove masti
- mleti poper

Kulinarično razvajanje na EPK: Brezmejni okusi v Novi Gorici
Od petka, 26. septembra, do nedelje, 28. septembra, bo v Novi Gorici bogato dnevno kulturno-kulinarično dogajanje s ščepcem večerne Brezmejne zabave.

3 recepti z jajčevci, ob katerih si boste obliznili prste
Jajčevec je kralj poletne kuhinje – skriva se v omakah, zablesti na žaru in prevzame glavno vlogo v pečici. A sezona se bliža koncu, le dobro jo izkoristite.

Pokrovače: morsko razkošje okusov, ki ga pogosto pripravljamo napačno
Jakobova pokrovača velja za pravo lepotico med školjkami – toliko, da jo je Botticelli upodobil kot školjko, iz katere se rodi boginja Venera.
Sestavine
žganci
- 400 g ajdove moke
- 100 g bele pšenične moke
- pribl. 1,5 l vode
- 100 g ocvirkove masti
kislo zelje
- sol
- 500 g kislega zelja
- 1 lovorov list
- 1 strok česna
- ½ žlice moke
- 50 g ocvirkove masti
- mleti poper
Postopek
V loncu pristavimo vodo za žgance in jo solimo. Ajdovo in belo moko pomešamo in jo naenkrat vsujemo v krop. Pokrijemo in počakamo kakšnih 5 minut, da voda zavre čez moko.

S kuhalnico naredimo sredi kupčka moke luknjo, pokrijemo in kuhamo še 10 minut, da voda dobro prevre tudi v sredini.

Skoraj vso vodo odlijemo v drug lonec in jo prihranimo. Ocvirkovo mast segrejemo. Kuhani masi za žgance dodamo nekaj ocvirkove masti in jo dobro zmešamo.

Med mešanjem žganci postanejo trdi in suhi, zato jim dodamo nekaj prihranjene vode, v kateri so se kuhali. Vodo dodajamo postopoma; če imamo rajši suhe žgance, dodamo manj vode, če so nam ljubši mehkejši, jo dodamo nekoliko več.

Kepo žgancev z vilicami ali nožem drobno narežemo. Preden jih postrežemo, jih zabelimo z močno segreto ocvirkovo mastjo.

Zelje damo kuhat v malo vode (prej ga operemo, če je prekislo, in malo razrežemo, če je predolgo), priložimo lovorov list in sesekljan strok česna. Kuhamo ga eno uro, lahko pa tudi manj. Po potrebi dodajamo vodo. Popramo ga in solimo po potrebi. Zgostimo ga s podmetom, ki ga pripravimo tako, da pol žlice moke zmešamo z malo hladne vode in jo vlijemo v zelje. Kuhamo še 5 minut, zabelimo s segreto ocvirkovo mastjo in postrežemo z ajdovimi žganci.
Nasvet
Ajdove žgance lahko zdrobimo tudi z ročnim mešalnikom, če le niso pretrdi.
Kako še pripraviti žgance?
Žgance lahko pripravimo iz ajdove, pšenične, koruzne, ječmenove, pirine, ržene ali kamutove moke (ali njihovih zmesi), krompirja, fižola ali prosene kaše, seveda pa obstajajo tudi različni načini, kako se lotiti priprave.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Odprta lazanja z gobami in bučo
Lazanja z gobami in bučo je odlična topla predjed slavnostne večerje ali domiselno kosilo.