
Goveji file z omako iz rdečega vina
Goveji file z omako iz rdečega vina

Sestavine
- 1,3 kg dobro uležanega govejega fileja
- 0,5 dl rastlinskega olja
- 100 g masla
- sol
- poper
marinada
- 2 dl oljčnega olja
- 1 žlica timijana
- 1 žlica rožmarina
- 1 cela glavica česna
vinska omaka
- 2,5 dl portskega vina
- 5 dl rdečega vina
- 1 žlica rastlinskega olja
- 150 g govejih odrezkov (zanje prosimo mesarja) ali govedine za dušenje
- 4 šalotke
- 2 strta stroka česna
- 12 zrn belega popra
- 1 žlička timijana
- 1 lovorov list
- 1 l goveje jušne osnove
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1,3 kg dobro uležanega govejega fileja
- 0,5 dl rastlinskega olja
- 100 g masla
- sol
- poper
marinada
- 2 dl oljčnega olja
- 1 žlica timijana
- 1 žlica rožmarina
- 1 cela glavica česna
vinska omaka
- 2,5 dl portskega vina
- 5 dl rdečega vina
- 1 žlica rastlinskega olja
- 150 g govejih odrezkov (zanje prosimo mesarja) ali govedine za dušenje
- 4 šalotke
- 2 strta stroka česna
- 12 zrn belega popra
- 1 žlička timijana
- 1 lovorov list
- 1 l goveje jušne osnove
Postopek
File položimo v posodo, ki se mu ravno prav prilega. Timijan in rožmarin grobo sesekljamo. Glavico česna ohranimo celo, ji odrežemo gornjo tretjino in jo zavržemo. Sestavine za marinado zmešamo v skledici in jih prelijemo po mesu. Pokrijemo in postavimo v hladilnik za 24 do 72 ur. V tem času meso čim večkrat obrnemo.
Portovec in vino vlijemo v veliko kozico in pri nizki temperaturi kuhamo kakih 20 minut, da tekočina precej povre. V drugi veliki kozici segrejemo olje, in ko se začne že skoraj kaditi, na njem popražimo goveje obrezke, narezane na koščke, da porjavijo. Medtem tanko narežemo šalotke in jih skupaj s česnom, poprom in zelišči dodamo mesu. Pražimo nekaj minut, da se rahlo obarvajo, nato prilijemo povreto vinsko mešanico in jušno osnovo. Zavremo in pri nizki temperaturi kuhamo 25 minut. Precedimo v čisto kozico in kuhamo še 8 do 10 minut, da se omaka zgosti. Solimo in popramo po okusu ter do uporabe spravimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 200 °C. File vzamemo iz marinade in z njega obrišemo zelišča; skupaj z glavico česna jih prihranimo za kasneje. V veliki kozici segrejemo rastlinsko olje. Ko se že skoraj kadi, položimo nanj file, ga potresemo z 2 žličkama soli in pečemo 5 do 7 minut; od časa do časa ga obrnemo.
Maslo narežemo na kocke. Dodajamo ga mesu, kocko za kocko, in ko se speni, v njem redno obračamo file. Ko file karamelizira, ga položimo v pekač skupaj s prihranjenimi zelišči in česnom ter pečemo v pečici 8 do 12 minut; vsake 4 minute ga obrnemo in prelijemo s sokom in maščobo od pečenja. V sredino zapičimo termometer za peko mesa – ko je file srednje pečen, bi moral kazati 55 do 60 °C. Preložimo ga na desko, ga ohlapno ovijemo v aluminijasto folijo in pustimo počivati 20 minut.
Pekač damo v pečico, da se omaka od pečenja segreje. Preden postrežemo, v njej povaljamo file. Postrežemo z vinsko omako, kroketi, korenjem in česnom.
Nasvet
K fileju se lepo podajo pastinakovi kroketi.