
Dušeno goveje stegno z zelenjavno omako
Dušeno goveje stegno z zelenjavno omako

Sestavine
- 1 kg govejega notranjega stegna
- 2 veliki mozgovi kosti
- hrenov koren
- velik šopek jušne zelenjave
- nekaj poprovih zrn
- ½ čebule z lupino
- 1 žlica gorčice
- 5 dl goveje juhe
zelenjavna omaka
- 2 korenčka
- 2 čebuli
- debela rezina zelene
- 2 paradižnika
- 1 peteršiljev koren
- ½ dl olja
- 1,25 dl vina
- sol
- sveže zmlet poper
- nariban hren za posip
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1 kg govejega notranjega stegna
- 2 veliki mozgovi kosti
- hrenov koren
- velik šopek jušne zelenjave
- nekaj poprovih zrn
- ½ čebule z lupino
- 1 žlica gorčice
- 5 dl goveje juhe
zelenjavna omaka
- 2 korenčka
- 2 čebuli
- debela rezina zelene
- 2 paradižnika
- 1 peteršiljev koren
- ½ dl olja
- 1,25 dl vina
- sol
- sveže zmlet poper
- nariban hren za posip
Postopek
Meso natremo s soljo, poprom in gorčico. Jušno zelenjavo očistimo, operemo in narežemo na večje kocke. V kozici segrejemo olje in na njem meso z obeh strani popečemo. K mesu dodamo polovico čebule, jušno zelenjavo, hren, poprova zrna in mozgove kosti ter vse skupaj prepražimo. Zalijemo s pol litra vroče juhe in pokrito do mehkega dušimo približno 1 uro in pol; med dušenjem meso enkrat obrnemo. Po potrebi začinimo s soljo in poprom. Meso in kosti vzamemo iz kozice, sok pa precedimo.
Pripravimo omako. Zelenjavo olupimo in narežemo na kockice, paradižnik pa na krhlje. Na vročem olju prepražimo korenček, čebulo, zeleno in peteršiljev koren; zalijemo z vinom, dodamo paradižnik in mesni sok ter dušimo približno 10 minut; začinimo s soljo in poprom. Meso narežemo na prst debele rezine, jih potresemo s hrenom in ponudimo z zelenjavno omako. Kot priloga najbolj tekne pražen krompir.