
Piščančja jetra s pirejem z gorčico
Piščančja jetrca in pire za nasitno malico
Piščančja jetra s pirejem z gorčico
Piščančja jetrca in pire za nasitno malico

Sestavine
- 300 g piščančjih jeter
- 40 g masla
- 2 čebuli
- 2 žlici suhega šerija
- 1 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- sol
- poper
pire z gorčico
- 450 g olupljenega krompirja
- ½ dl mleka
- ½ žlice polnozrnate gorčice
- 1 žlička dijonske gorčice

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 300 g piščančjih jeter
- 40 g masla
- 2 čebuli
- 2 žlici suhega šerija
- 1 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- sol
- poper
pire z gorčico
- 450 g olupljenega krompirja
- ½ dl mleka
- ½ žlice polnozrnate gorčice
- 1 žlička dijonske gorčice
Postopek
Krompir narežemo na kocke in damo kuhat v osoljeno vodo. Medtem olupimo čebulo in jo narežemo na tanke rezine. V ponvi spenimo polovico masla in na njem 15 do 20 minut počasi pražimo čebulo, da se popolnoma zmehča in porumeni. Občasno premešamo. Čebulo preložimo na krožnik in prihranimo.
Kuhan krompir odcedimo, počakamo, da preostala tekočina izpari, in ga z mlekom in obema gorčicama pretlačimo. Dosolimo, če je treba, in popramo po želji.
Skrbno očiščena jetra solimo in popramo. V ponev damo preostalo maslo, in ko se speni, dodamo jetra in jih pražimo 2 do 4 minute na vsaki strani. V notranjosti morajo še vedno biti rožnata.
Dodamo šeri, pustimo, da pol minute brbota, nato dodamo prepraženo čebulo in jušno osnovo. Premešamo in zavremo, nato temperaturo zmanjšamo, in dušimo minuto ali dve, da se omaka malo reducira in takoj postrežemo s pirejem.