
Pikantne mesne kroglice
Pikantne mesne kroglice

Sestavine
- 500 g mletega piščanca, purana, jagnjetine, govedine ali svinjine
- 1 sesekljana srednje velika čebula
- 2 strta ali sesekljana stroka česna
- 1 žlica karija v prahu
- 2 žlici mlete kumine
- 1 žlica garam masale
- ½ žličke ostre mlete paprike ali kajenskega popra
- 2 žlici sesekljanega svežega koriandra
- 1 razžvrkljano jajce
- 50 g krušnih drobtin
- 1 žlica olja
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 500 g mletega piščanca, purana, jagnjetine, govedine ali svinjine
- 1 sesekljana srednje velika čebula
- 2 strta ali sesekljana stroka česna
- 1 žlica karija v prahu
- 2 žlici mlete kumine
- 1 žlica garam masale
- ½ žličke ostre mlete paprike ali kajenskega popra
- 2 žlici sesekljanega svežega koriandra
- 1 razžvrkljano jajce
- 50 g krušnih drobtin
- 1 žlica olja
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Mleto meso damo v skledo, dodamo čebulo, česen, kari, kumino, garam masalo, papriko ali kajenski poper in koriander ter vse skupaj dobro pregnetemo. Zaradi začimb je okus odličen tudi brez soli. Dodamo razžvrkljano jajce in drobtine ter ponovno pregnetemo.
Mesno maso razdelimo na 15 do 18 enako velikih delov, ki jih oblikujemo v kroglice (velike kot oreh). Olje v ponvi segrejemo nad srednjim ognjem in kroglice z žlico naložimo v ponev. Pečemo jih 5 minut in vseskozi obračamo, da enakomerno zlato porjavijo. Preložimo jih na pekač in pečemo v pečici 15 do 20 minut.
Vzamemo jih iz pečice. Pustimo, da se malce ohladijo, nato jih postrežemo s svežo hrustljavo zeleno solato, kruhom in paradižnikovo salso.
Nasvet
Za mesne kroglice lahko uporabimo katero koli mešanico mletega mesa. Postrežemo jih kar s kruhom in salso ali pa jih ponudimo v omaki.
Mesne kroglice v omaki
Na oljčnem olju prepražimo 2 sesekljana stroka česna in prilijemo 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke. Zavremo in prelijemo v ognjevarno posodo. Dodamo mesne kroglice in v pečici dušimo 40 minut do 1 ure. Postrežemo z rižem, krompirjem ali testeninami.