
Maroška tagina z mesnimi kroglicami, limono in olivami
Slastni severnoafriški okusi
Maroška tagina z mesnimi kroglicami, limono in olivami
Slastni severnoafriški okusi

Čudovito aromatična severnoafriška jagnječja enolončnica s citrusnim pridihom je odlična tudi za druženje s prijatelji.
Sestavine
- 3 čebule
- 500 g mlete jagnjetine
- lupina in sok 1 limone
- 1 limona, narezana na četrtine
- 1 žlička mlete kumine
- 1 žlička mletega cimeta
- ščepec kajenskega popra
- sol
- majhen šopek nasekljanega peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- košček ingverja, velik 3–4 cm
- 1 rdeč čili
- ščepec žafranovih nitk
- 2,5 dl jagnječje (ali piščančje) jušne osnove
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 100 g črnih oliv brez koščic
- majhen šopek nasekljanega koriandra
- kuskus ali svež hrustljav kruh za prilogo

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.
Sestavine
- 3 čebule
- 500 g mlete jagnjetine
- lupina in sok 1 limone
- 1 limona, narezana na četrtine
- 1 žlička mlete kumine
- 1 žlička mletega cimeta
- ščepec kajenskega popra
- sol
- majhen šopek nasekljanega peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- košček ingverja, velik 3–4 cm
- 1 rdeč čili
- ščepec žafranovih nitk
- 2,5 dl jagnječje (ali piščančje) jušne osnove
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 100 g črnih oliv brez koščic
- majhen šopek nasekljanega koriandra
- kuskus ali svež hrustljav kruh za prilogo
Postopek
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. V veliko skledo damo jagnjetino, naribano limonovo lupino, kumino, cimet in kajenski poper, peteršilj in polovico sesekljane čebule. Solimo in maso z rokami dobro pregnetemo. Iz mase oblikujemo kot oreh velike kroglice.
Ingver olupimo in naribamo, čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. V veliki ponvi s pokrovom ali tagini segrejemo oljčno olje. Dodamo preostalo čebulo, ingver, čili in žafran. Pražimo 5 minut, da se čebula zmehča in začne dobivati barvo. Dodamo limonov sok, osnovo, paradižnikovo mezgo in olive. Omako zavremo in vanjo previdno vstavimo mesne kroglice. Temperaturo zmanjšamo, posodo pokrijemo in kuhamo 20 minut. Kroglice nekajkrat obrnemo.
Posodo odkrijemo in v omako dodamo koriander in četrtine limon. Potlačimo jih med mesne kroglice. Odkrito kuhamo še 10 minut, da se omaka reducira in zgosti. Postrežemo toplo s kuskusom ali hrustljavim kruhom.
Nasvet
Tagina (tudi tažin ali tadžin) je maroška lončena posoda s stožčastim pokrovom. Jed, skuhana v taki posodi, se tudi imenuje tagina.