Kaj boste skuhali danes?
Maroška tagina z mesnimi kroglicami, limono in olivami
Slastni severnoafriški okusi
Maroška tagina z mesnimi kroglicami, limono in olivami
Slastni severnoafriški okusi
Čudovito aromatična severnoafriška jagnječja enolončnica s citrusnim pridihom je odlična tudi za druženje s prijatelji.
Sestavine
- 3 čebule
- 500 g mlete jagnjetine
- lupina in sok 1 limone
- 1 limona, narezana na četrtine
- 1 žlička mlete kumine
- 1 žlička mletega cimeta
- ščepec kajenskega popra
- sol
- majhen šopek nasekljanega peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- košček ingverja, velik 3–4 cm
- 1 rdeč čili
- ščepec žafranovih nitk
- 2,5 dl jagnječje (ali piščančje) jušne osnove
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 100 g črnih oliv brez koščic
- majhen šopek nasekljanega koriandra
- kuskus ali svež hrustljav kruh za prilogo
5 receptov za male oboževalce Rudolfa
Če navdušenje nad Božičkovimi spremljevalci kar ne pojenja, si z najmlajšimi pričarajte še nekaj čarobnosti in skupnih sladkih trenutkov.
Kaj bo na jedilniku? Ostanki večerje v slastni preobleki
Ko se praznična večerja zaključi, siti in zadovoljni pospravimo ostanke, ko se želodec umiri, pa premislimo, kako jih bomo spremenili v novo pojedino.
Tipična zimska zelenjava v receptih, ki vas bodo navdušili
Če ste doslej radič jedli le v solati s kuhanim krompirjem, vas čaka prijetno presenečenje. Odkrijte recepte za radič kot prigrizek, toplo predjed in glavno jed.
Sestavine
- 3 čebule
- 500 g mlete jagnjetine
- lupina in sok 1 limone
- 1 limona, narezana na četrtine
- 1 žlička mlete kumine
- 1 žlička mletega cimeta
- ščepec kajenskega popra
- sol
- majhen šopek nasekljanega peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- košček ingverja, velik 3–4 cm
- 1 rdeč čili
- ščepec žafranovih nitk
- 2,5 dl jagnječje (ali piščančje) jušne osnove
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 100 g črnih oliv brez koščic
- majhen šopek nasekljanega koriandra
- kuskus ali svež hrustljav kruh za prilogo
Postopek
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. V veliko skledo damo jagnjetino, naribano limonovo lupino, kumino, cimet in kajenski poper, peteršilj in polovico sesekljane čebule. Solimo in maso z rokami dobro pregnetemo. Iz mase oblikujemo kot oreh velike kroglice.
Ingver olupimo in naribamo, čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. V veliki ponvi s pokrovom ali tagini segrejemo oljčno olje. Dodamo preostalo čebulo, ingver, čili in žafran. Pražimo 5 minut, da se čebula zmehča in začne dobivati barvo. Dodamo limonov sok, osnovo, paradižnikovo mezgo in olive. Omako zavremo in vanjo previdno vstavimo mesne kroglice. Temperaturo zmanjšamo, posodo pokrijemo in kuhamo 20 minut. Kroglice nekajkrat obrnemo.
Posodo odkrijemo in v omako dodamo koriander in četrtine limon. Potlačimo jih med mesne kroglice. Odkrito kuhamo še 10 minut, da se omaka reducira in zgosti. Postrežemo toplo s kuskusom ali hrustljavim kruhom.
Nasvet
Tagina (tudi tažin ali tadžin) je maroška lončena posoda s stožčastim pokrovom. Jed, skuhana v taki posodi, se tudi imenuje tagina.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Vaniljeva jajčna krema
Sladka okusna krema, ki jo lahko kombinirate različnim sladicam.
Kotleti s koromačem, krompirjem in čebulo
Solata iz radiča, granatnega jabolka in fete
Priloga iz paprike in suhega paradižnika
Iščete nove ideje za priloge, ki bi jih postregli k dobrotam z žara?