
Pesna juha s semeni črne kumine
Hitro pripravljena juha iz rdeče pese bo v naš vsakdan vnesla izrazite barve in okuse
Pesna juha s semeni črne kumine
Hitro pripravljena juha iz rdeče pese bo v naš vsakdan vnesla izrazite barve in okuse

Sestavine
- 1 kg kuhane rdeče pese
- 400 g leče iz pločevinke
- 2 veliki jabolki
- 3 stroki česna
- 4 žličke semen črne kumine in še malo za posip
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- sol in poper

To so razlike med vrstami jogurta
Spoznajte različne vrste jogurta – čvrsti, tekoči, grški, labneh ... Uporabite jih v kuhinji in odkrijte nove okuse z jogurtom v glavni vlogi.

Odlične ideje, kako uporabiti med v slanih jedeh
Čeprav se med v receptih običajno uporabi pri pripravi sladkih jedi kot bolj zdrava alternativa kristalnemu sladkorju, se odlično znajde tudi v slanih jedeh, pa naj gre za meso, omake, testenine ali solate.

To sta trenutno najbolj trendi pijači za večerna druženja
Ste se že vrnili s počitnic ali pa jih boste letos zaradi premalo denarja in preveč dela izpustili?
Sestavine
- 1 kg kuhane rdeče pese
- 400 g leče iz pločevinke
- 2 veliki jabolki
- 3 stroki česna
- 4 žličke semen črne kumine in še malo za posip
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
Postopek
Rdečo peso narežemo na kose, lečo odcedimo, jabolka narežemo na krhlje in jim odstranimo peščišče, po želji jih tudi olupimo, česen stremo. Vse damo v zmogljiv mešalnik skupaj s semeni črne kumine, prilijemo zelenjavno jušno osnovo, solimo in popramo ter gladko zmeljemo.
Juho močno segrejemo na štedilniku ali v mikrovalovni pečici, razdelimo v skledice, posujemo s semeni črne kumine in ponudimo.
Črna kumina
Črna kumina (Nigella sativa) izvira iz Indije, pri nas ji pravimo tudi črnika. Je ena najstarejših znanih začimb, njena semena so našli v Tutankamonovi grobnici, omenjena je v Stari zavezi Svetega pisma, v orientalski medicini, kozmetiki in kulinariki pa se uporablja že dve tisočletji. Pogosto jo zamenjujejo s črnim kuminom, s katerim pa ni v sorodu, prav tako kot ni v sorodu z navadno kumino. Drobna črna semena so grenikastega in malce poprastega okusa. Lahko jih uporabimo za solate, na primer za preprosto paradižnikovo solato (brez čebule), kot posip za navaden riž in pečeno zelenjavo, zlasti sladkasto, kot sta korenje in pastinak, z njimi lahko začinimo tudi jajca, naj bodo poširana, umešana ali ocvrta, priležejo pa se tudi k sirom. Za intenzivnejši okus lahko semena pred uporabo popražimo.
V tesno zaprtem kozarcu se v temnem in hladnem prostoru dolgo obdržijo, če dobijo vonj po žarkem, pa jih zavržemo. Priljubljeno je tudi olje črne kumine, ki ima prav tako vrsto blagodejnih učinkov za zdravje.